Deschidem înscrierile pentru Juriul Liceenilor

 Vino în Juriul liceenilor la One World Romania 11! Vei avea ocazia să vezi în premieră cele mai noi filme documentare, să discuți cu regizorii, să votezi pentru cel mai bun film și să înmânezi premiul câștigătorului la festivitatea de închidere. Pentru mai multe detalii, citește, cu atenție, până la capăt. 

ONE WORLD ROMANIA este singurul festival de film documentar din România dedicat drepturilor omului. Festivalul a început în 1999 la Praga, la iniţiativa lui Vaclav Havel, şi s-a extins apoi în întreaga lume. În România, festivalul este organizat anual, începând din 2008 și are ca scop sensibilizarea publicului românesc față de un număr de probleme acute locale și globale, precum și inițierea unor dezbateri necesare la nivelul societății, prin intermediul filmelor documentare. Începând cu 2013, singurul juriu al festivalului este format din 5 adolescenți, care decid filmul câștigător.

Pentru a face parte din juriu, toți elevii înscriși în clasele IX-XII sunt invitați să trimită pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 18 februarie 2018, un text de maximum 500 de cuvinte în care să răspundă la intrebarea Ești ceea ce înveți?, sub forma unui eseu liber, bazat pe propriile experiențe și așteptări legate de sistemul educațional. Întrebările următoare vă pot ghida în redactarea textului.

Ți-ai făcut temele pentru școală? Dar școala și-a făcut temele față de tine? Temele pentru azi sunt și pentru mâine? La sfârșitul orei, când se șterge tabla, ce rămâne? În ce măsură înveți pentru note, pentru profesori, pentru părinți? Ești ceea ce înveți sau doar ceea ce repeți? Există lecții pe care școala ți le-a oferit, dar pe care ai fi preferat să nu le știi? Un elev care este azi în clasa a IX-a și-a petrecut jumătate de viață răspunzând ”prezent” atunci când își aude numele. Dacă absența fizică se motivează prin scutire de la doctor, cum se explică lipsa de motivație? Cum poți să ieși din banca ta? Unde se termină școala și unde începe individul?

Vă rugăm să atașați eseului un paragraf separat despre relația cu filmul documentar și despre motivul pentru care sunteți interesați să faceți parte din juriu.

Precizări

  1. Asociația One World Romania nu poate asigura cazarea în București pe durata festivalului și supravegherea membrilor juriului în afara proiecțiilor.
  2. Asociaţia One World Romania va alege 5 (cinci) elevi de liceu care vor face parte din juriu. Numele câştigătorilor vor fi anunţate până la data de 5 martie 2018.
  3. Asociația One World Romania va putea publica integral sau parţial textele trimise pentru alegerea juriului.
  4. Liceenii care vor face parte din juriu vor trebui să vizioneze şi să dezbată 10-12 filme propuse de organizatori în perioada 16-25 martie 2018 și vor alege câștigătorul la finalul festivalului, oferind o motivație scrisă. 

Login