A început luna.doc #4!

LUNA.DOC, o lună de filme documentare în licee, ajunge în toamna aceasta la cea de-a patra ediție.

Ne aflăm la jumătatea lunii.doc care se apropie acum de Alba-Iulia după ce a străbătut Bosia, Iași, București, Oltenița, Buzău, Călărași, Tecuci, Feldioara, urmând să ajungă și în Pitești și Târgu-Jiu. Au fost organizate proiecții pentru liceeni în diverse spații culturale, iar unele dintre filmele din selecție vor fi proiectate într-un centru pentru bătrâni.

Evenimentul de deschidere al proiectului a avut loc la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț, în data de 16 noiembrie, cu proiecția filmului „Alice are grijă”, urmat de o dicuție liberă despre lucrurile care separă și care apropie generațiile. La proiecție a fost prezentă Alice Monica Marinescu, actrița implicată în cel mai de durată proiect de artă comunitară, Vârsta4. Aceasta lucrează cu rezidentele si rezidenții căminului pentru persoane vârstnice, Centrul Rezidențial ,,Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen’’, București, unde organizează spectacole de teatru și de dans.

La întrebarea ,,care este cel mai în vârstă prieten al vostru?’’, elevii au dat răspunsuri ca 90 sau 100, iar unii dintre aceștia au mărturisit că le-ar plăcea să aibă roboțelul Alice pentru a le face temele.

La o a altă proiecție, de această dată la Călărași, după vizionarea filmului ,,Aurul toamnei’’, elevii au opinat că propriile limite și ale societății împiedică persoanele vârstnice să facă lucrurile pe care și le doresc și că aceste limite trebuie depășite și prin ajutorul societății sau demolarea stereotipurilor.

Cea de-a patra ediție luna.doc încurajează dialogul între generații și prezintă bătrânețea într-o altă lumină. Deși rareori se vorbește despre discriminarea persoanelor în vârstă, ele reprezintă unul din cele mai vulnerabile grupuri sociale. Discursul public prezintă bătrânii ca neadaptați la viteza cu care se schimbă lumea, învechiți în gândire și obiceiuri, nefolositori societății, o povară în buget și în familie. Prin proiectarea celor patru filme documentare special alese, dorim să sensibilizăm tânăra generație în legătură cu bătrânețea, un subiect puțin discutat, și să deschidem un dialog nu doar despre, ci și cu persoanele aflate în toamna vieții.

One World Romania la Școală va vizita în continuare Alba-Iulia, Pitești, Târgu Jiu, Craiova, Berbești, Slatina.

Lista de filme

Alice are grijă | Sander Burger | Olanda | 2015 | 75 min

Alice este un robot inteligent de numai 60 de centimetri înălţime, dezvoltat de un laborator olandez de cercetare pentru a răspunde nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor. Aflată deocamdată în perioada de testare, Alice părăseşte laboratorul la intervaluri regulate de timp, pentru a le ține companie unor doamne vârstnice. Documentarul lui Sander Burger urmăreşte îndeaproape relaţia lui Alice cu cele trei gazde ale sale, fără a oferi soluţii imediate, ci doar speranţa că, poate, cândva, soluția Alice va funcționa.t și dragostea de viață în general.
Trailer.

Aurul toamnei | Jan Tenhaven | Germania | 2010 | 94 min

Aurul toamnei spune povestea plină de speranță a cinci atleți seniori de diferite naționalități. Cu vârste cuprinse între 80 și 100 de ani, toți sunt uniți de același țel – dorința de a participa la campionatul World Masters. Pe scurt, un film despre dragostea pentru sport și dragostea de viață în general.
Trailer.

Două bunicuțe înverșunate | Havard Bustnes | Finlanda | 2013 | 77 min

Shirley (90) și Hinda (84) au crescut în timpul Marii Depresiuni. Criza economică recentă, încălzirea globală și grijile legate de viitorul nepoților le fac să pună la îndoială idea că trebuie să cumpărăm, să consumăm, să adunăm și să creștem economic la nesfârșit. Înarmate cu umor, curaj, o prietenie îndelungată și poftă de viață, Shirley și Hinda străbat America și întreabă în stânga și în dreapta, de la persoane recent rămase fără adăpost la studenți economi și antreprenori de success până când poate economia să crească, demonstrând că nu e niciodată prea târziu să afli lucruri noi și să încerci să schimbi ceva.
Trailer.

Orice se poate întâmpla | Marcel Lozinski | Polonia | 1995 | 36 min

Într-un parc din Varșovia, fiul de șase ani al regizorului, Tomaszek, se plimbă cu scooter-ul și conversează cu cei mai vârstnici de pe bănci, pornind de la niște întrebări cât se poate de simple, dar fundamentale, despre viață și moarte.

Login