AdDOC #2, 14 - 30 mai - #greșesceu?

Începe cea de-a doua ediție a festivalului AdDOC, festivalul de film documentar organizat în licee, de către liceeni din toată țara.

Festivalul de anul acesta încearcă să aducă conștientizare referitoare la o problemă de actualitate, dar tratată ca un subiect tabu, anume violența în multiplele ei forme. Sub motto-ul #greșesceu?, ediția se concentrează pe subiecte precum bullying-ul, violența domestică și violența în societate, cu o selecție de șase filme internaționale care tratează aceste teme.

Cele trei secțiuni ale festivalului au încercat să descopere sursele acestor fenomene - familia (Casă sau Acasă?), școala (Educat sau judecat?) și societatea (Singur sau sigur?). Licee din orașe precum București, Craiova, Turnu Măgurele, Constanța, Blaj, Piatra-Neamț, Târgu Mureș și Pitești au luat parte la ediția a doua - #greșesceu?

La inițiativa elevilor și profesorilor, am dorit să creăm un context în care pot avea loc discuții despre bullying și violență. Într-un workshop intensiv de trei zile, 22 de elevi din toată țara au stabilit identitatea vizuală a acestei ediții a festivalului, au stabilit selecția și au creat broșura festivalului. Sunt planificate 45 de proiecții în 27 de licee din douăzeci de orașe pentru următoarele două săptămâni, fiind așteptați peste 2000 de elevi și de profesori la evenimentele incluse în festival.

SELECȚIA ADDOC #2

Casă sau Acasă? / #greșeștefamilia?

Eu te-am făcut, eu te omor / Alexandru Petru Bădeliță / 2016
Dangerous love / Kathy Shephard / 2009

Educat sau judecat? / #greșeșteșcoala?

Furia albă / Arto Halonen / 2016
Ultima zi de vară / Piotr Stasik / 2010

Singur sau sigur? / #greșeștesocietatea?

Copiii 404 / Askold Kurov, Pavel Loparev / 2014
Turn /  Keith Maitland / 2016

Pornit la inițiativa coordonatorilor cluburilor de film One World Romania la Școală, AdDOC este singurul festival de film documentar în licee. Adolescenții aleg în fiecare an documentarele și tema festivalului și dezvoltă împreună tot ce ține de un eveniment care are loc simultan în peste 15 orașe din țară: de la manifesto la program, de la promovare la discuțiile cu publicul. Ceea ce îi leagă este dorința de a răspândi un antidot pentru indiferență și prejudecăți: filmul documentar pe subiecte legate de drepturile omului.

AdDOC a apărut din dorința elevilor coordonatori de cluburi de film pentru a dezvolta un proiect comun și pentru a crea astfel o comunitate de tineri implicați - o adevărată experiență de project management, de implicare în viața comunității și de apărare a drepturilor omului.

Login