luna.doc#4, la final

 

S-a încheiat luna.doc#4, o lună de filme documentare în licee în care am discutat despre diferențele dintre generații și despre percepția persoanelor vârstnice.

Circa 2500 de profesori și de liceeni din 26 de licee au participat la cel puțin una dintre cele 32 de proiecții ale lunii.doc, organizate între 15 noiembrie și 15 decembrie. Proiecțiile din cadrul celei de-a 4 ediții a lunii.doc s-au desfășurat în orașe precum București, Alba-Iulia, Iași, Oltenița, Buzău, Călărași, Tecuci, Feldioara, Pitești, Târgu-Jiu, Târgu Neamț, Bosia, Berbești și Slatina. Au fost organizate proiecții pentru liceeni în diverse spații culturale, iar unele dintre filmele din selecție au fost proiectate într-un centru pentru bătrâni. Patru filme au făcut parte din selecție: Alice are grijă de Sander Burger, Aurul toamnei de Jan Tenhaven, Două bunicuțe înverșunate de Havard Bustnes și Orice se poate întâmpla, de Marcel Lozinski.

Cea de-a patra ediție luna.doc a încurajat dialogul între generații și a prezentat bătrânețea într-o altă lumină. Deși rareori se vorbește despre discriminarea persoanelor în vârstă, ele reprezintă unul din cele mai vulnerabile grupuri sociale. Discursul public prezintă bătrânii ca neadaptați la viteza cu care se schimbă lumea, învechiți în gândire și obiceiuri, nefolositori societății, o povară în buget și în familie. Prin proiectarea celor patru filme documentare special alese, dorim să sensibilizăm tânăra generație în legătură cu bătrânețea, un subiect puțin discutat, și să deschidem un dialog nu doar despre, ci și cu persoanele aflate în toamna vieții.

Le mulțumim mult tuturor celor care ne-au susținut, profesorilor care s-au implicat în proiect și elevilor care au răspuns invitației noastre la dialog!

Login