PechaKucha - Râu, rățușcă, reforma educației

Pe 28 martie, la Rezidența Scena9, în cadrul festivalului One World România, am organizat prima întâlnire sub sloganul PechaKucha - o întâlnire în care zece reprezentanți din domeniul educației își prezintă activitatea și ideile legate de îmbunătățirea sistemului educațional din România, în 20 de slide-uri a câte 20 de secunde.

De-a lungul anilor de activitate ai One World Romania la Școală, am colaborat cu sute de oameni implicați în educație - de la elevi, la reprezentanți ai Ministerului de Educație, profesori  cu tehnici de predare tradiționale dar și cadre didactice dornice să inoveze în tehnica lor de predare, membri ai asociațiilor neguvernamentale dar și persoane sceptice că situația sistemului educațional din România se poate îmbunătăți considerabil. Am dorit ca (măcar) o parte dintre oamenii cu care am colaborat să ne povestească despre munca lor, cu bune și cu rele, realizări și eșecuri, motivări și frustrări, într-un format neconvențional - PechaKucha.

PechaKucha (termenul japonez pentru „taclale”) este un format de prezentări în care se utilizează 20 de slide-uri, care rulează timp de 20 de secunde - așadar, întreaga prezentare durează 6 minute și 40 de secunde, un mijloc prin care aceasta devine concisă și rapidă și ajută evenimentele la care sunt programate mai multe prezentări succesive. Evenimentul a fost o ocazie de a provoca o întâlnire între oameni interesați, preocupați cu sau chiar implicați în diverse moduri în varii instituții educaționale, fie ele la stat, sau independente. Prezentările au fost vii și energice, dovedind că poate îmbunătăți mult actul educației în România, dar și că deja sunt multe persoane și inițiative care se implică activ în acest proces.

11 speakeri care s-au înhămat la provocarea noastră: Paula Mihai (ISJ Buzău), Valeriu Nicolae (Clubul de Educație Alternativă), Constantin-Alexandru Manda (Asociația Elevilor din Constanța), Mihaela Michailov (Centrul pentru Teatru Educațional Replica), Irina Novac (bursier al programului FLEX al Ambasadei SUA), Sibi-Bogdan Teodorescu (profesor de artă contemporană și artist vizual), Andreea Burlacu (PR pentru Centrul de Evaluare și Analize Educaționale), Gabriela Dima (profesor Teach for Romania), Katia Pascariu (actor, 4th AGE Community Arts Centre) și ale noastre Petra Dobruska și Jo Brăilescu de la One World România la Școală.

Puteți urmări o înregistrare video a serii PechaKucha aici.

Login