Despre adolescență și adolescenți - interviu cu Geneviève Dullude-de Celles

„Mereu mi-am dorit să stau în Alabama. Habar n-am de ce”, admite unul dintre adolescenții din Bine ați venit la liceul nostru. Desigur, nu toate visurile adolescentine sunt la fel de brute. Geneviève Dullude-De Celles, regizoarea documentarului, mi-a mărturisit că mereu și-a dorit să lucreze în industria filmului, întrucât avea o înclinație către arte încă din liceu.

Filmul său, Bine ați venit la liceul nostru, este așadar chiar despre liceu și adolescență. Când am întrebat-o cum s-a hotărât să facă un documentar despre viața unor adolescenți  dintr-un orășel canadian, Geneviève mi-a spus că a fost inspirată inițial de bullying. „Am fost inspirată pentru acest proiect de o știre din Quebec despre un învățăcel de la liceul unde obișnuiam să învăț și eu, care protesta împotriva unui caz de bullying la școală. I-am ascultat declarația și am fost profund mișcată. În fiecare documentar pe care îl văzusem despre bullying, cei care vorbeau erau mereu adulții, nu copiii, și chiar voiam să aud și punctul lor de vedere. Așa m-am apucat de filmul ăsta, apoi am lăsat tema inițială deoparte și m-am concentrat pe adolescență și educație.”

Apariția bullying-ul online „afectează elevii la școală, chiar dacă se întâmplă în afara ei. În zilele noastre, o ceartă care s-ar fi întâmplat în trecut doar la scoală dăinuie și în afara ei,” a adăugat Geneviève. A continuat prin a spune că elevii sunt expuși unor cantități imense de informație, factor care contribuie la sporirea anxietății la tineri. De aceea este esențial ca ei să-și exprime liber ideile. „ Cum cu o astfel de expunere la informație  copiii își pierd mai repede inocența, o schimbare în sistemul educațional mi se pare imperios necesară.”

Ceea ce Geneviève a observat, de asemenea, este că școlile se concentrează pe dezvoltarea unui singur tip de inteligență. Apoi, a dat exemplul lui Johny, băiatul acela care stă în ultima bancă, mereu tăcut și visător. Tocmai de aceea, când a fost intervievat, Johny s-a simțit extrem de surprins, conform Genevièvei.  Odată ce i-au fost puse întrebări și era cert că ceea ce avea să zică va fi și ascultat, Johny a devenit mult mai comunicativ.

„Am simțit că tinerii au fost foarte deschiși în discuțiile cu mine. Nouă, adulților, ne e teamă să nu fim judecați sau răniți când ne spunem sincer gândurile. Ce e interesant la puștii ăștia e că de obicei spun lucrurilor pe nume. Au idei nebunești pur și simplu pentru că nu se autocenzurează la fel de mult ca adulții. În același timp, când îi intervievam, mă întrebau deseori: „am răspuns corect?”. Sunt atât de obișnuiți să trebuiască să dea răspunsul corect, încât sunt forțați câteodată să nu-și urmeze propriile idei. Cred, totuși, că după interviuri au înțeles că ce voiam eu să aud erau propriile lor gânduri,” a menționat regizoarea.

Bine ați venit la liceul nostru este un film simplu și sincer. Impactul lui cel mai mare a fost asupra puștanilor care au participat la producție, întrucât au avut șansa să se deschidă și să exploreze lumea filmului documentar, o lume necunoscută de ei până la proiectul Genevièvei.

 

Login