Impactul proiecțiilor în școală

de Ana Militaru

“Adevărurile sunt ceea ce cercetează filmele documentare. Provocările sunt ce poți tu să schimbi.”
Aceasta este deviza ediției  “Adevăr și provocare” a festivalului AdDOC, o idee în care noi, echipa, credem cu siguranță, iar în cadrul proiectului am reușit să aflăm ce părere au și colegii noștri despre aceste adevăruri și cum se lasă provocați să schimbe ceea ce erodează societatea.

„Varză, cartofi și alți demoni”, în C.N. “Mihai Viteazul” din București a fost, spune colega mea Mara Dobre, “un subiect neașteptat”;  o proiecție ce mi-a demonstrat că documentarele au efect. În agitația anterioară filmului, când unii elevi  se întrebau încă ce vor viziona și cum avea să decurgă această experiență, fiind aflați poate la prima întâlnire cu filmul documentar, un băiat a intrat în sală și m-a întrebat ce se întâmplă. I-am explicat, dar și el mi-a explicat cum interesele lui după o zi de curs erau să se relaxeze la o terasă din apropiere. L-am sfătuit să rămână totuși și nu a regretat. La discuțiile de după proiecție, după ce a trebuit să eliberăm sala din cauza programului, l-am zărit la o discuție ce s-a continuat pe hol cu regizorul, Șerban Georgescu. Asta mi-a demonstrat, încă o dată, că avem nevoie de acest tip de educație nonformală, că avem întrebări și nevoie de răspunsuri.

Deschiderea a avut loc la Caracal și “a lăsat o urmă adâncă în suflet […] eu judecam cartea după copertă înainte să vin aici, acum mă gândesc”, spune Lucia Păunescu. Documentarul  “Toto și surorile lui” este unul dur, ce prezintă o poveste greu de văzut și acceptat, dar este o realitate, una străină la încept pentru mulți din sală. Faptul că protagonistul, alături de trupa sa- PlayHood- a fost prezent pe scenă înaintea proiecției cu un moment artistic comic, ce a stârnit râsul, a fost important pentru că publicul l-a întâlnit înainte de a-i afla povestea ce a stârnit lacrimi. Astfel a ajuns la concluzia că “ar trebui să gândim diferit ”- Relu Sore. Astfel, documentarul și implicit festivalul au avut  ”un impact puternic” și ”au lăsat o urmă adâncă în suflet”, reușind, după cum spune Cătălina Iacob, să dea “de gândit”, întrucât “mie mi-a schimbat mult gândirea”.

Cred că un atu indiscutabil al AdDOC este faptul că este organizat de liceeni și astfel mesajul este transmis direct și atractiv. Cu toate acestea, autoritatea este deținută de adulți și vorbim de licee, liceeni și deci cadre didactice. Problema cea mai întâlnită în licee a fost lipsa de încredere din partea profesorilor, pot spune, o problemă care s-a rezolvat cu explicațiile necesare. Aceasta s-a datorat nu atât lipsei de voință, cât neînțelegerii impactului asupra elevilor. În edițiile viitoare, sunt sigură că putem diminua această lipsă de comunicare și că AdDOC  va crește, îndeplinindu-și în continuare rolul de antidot împotriva indiferenței.

 

Login