Maria Persu despre bunicuțele revoluționare din “Raging Grannies”

Two Raging Grannies (2013), regizat de Havard Bustes, este un film înduioșător despre două bunicuțe, în vârste de 91, respectiv 84 de ani, care pun la îndoială principiul central al capitalismului, anume că interesul economic principal pentru o țară este creșterea economică. Shirley și Hinda, originare din Seattle, nu știu foarte bine care-i treaba cu PIB-ul, dar vor să-nvețe ca să se asigure că viitorul nepoților și al planetei este unul fericit. E superb să le vezi în acțiune, întrecând orice obstacol, fie o răceală, fie prejudecățile din societate despre bătrâni, pentru a înțelege mai bine cum funcționează economia globală.

Cele două bunicuțe își pun o întrebare pe care, pare-se, mulți dintre oamenii de pe Wall Street n-o fac: de ce trebuie să creștem în continuare? De ce nu-i de ajuns o economie stabilă, care are ca prioritate echitatea și ecologia? Cele două participă la o cină anuală pentru marile nume din finanțe de pe Wall Street, unde una dintre ele întrerupe un discurs pentru a întreba tocmai asta. Este dată afară, iar chiar după amenințată cu moartea de unul dintre participanți. Li se spune, de asemenea, că această cină e organizată ca să se distreze, nu ca să se gândească la criza mondială.

Se-ntâlnesc, în New York, și cu un economist ecologist, carele povestește despre dezvoltare durabilă și creșterea calității vieții. „Trebuie doar să facem trecerea de la creșterea cantitativă la cea calitativă”, adaugă el.

Deși nu ne este arătat în film, Shirley și Hinda fac, de fapt, parte, dintr-o comunitate mult mai mare de bătrâni care vor să schimbe lumea, din organizația RagingGrannies. Cu toții provoacă modul în care privim în general activismul și ne arată că implicarea socială nu are vârstă. Raging Grannies International se deschide cu această invitație: “Please, pour yourself a cup of coffee and join us inside…” Scopul lor este să promoveze pacea, egalitatea socială și economică prin umor și cântece.

Deși pare că scopul principal al documentarului este să fie un call-to-action, ne oferă poate cam prea puține detalii despre subiect, nefăcând referire la mișcarea bunicelor în totalitate, ci alegând să ne prezinte doar povestea celor două. Fiind un caz particular, însă, face apel la emoții într-un mod inteligent, stârnind o stare apreciativă și călduță față de protagoniste.

 Per total, însă, concluzia filmului n-ar fi una complet optimistă. Nu, pare că băieții de sus nu-și prea pun probleme în legătură cu creșterea asta, iar bătrânii rămân în continuare marginalizați.

Găsiți trailerul aici.

 

 

Login