Toto despre educația alternativă

Toto și Nicoleta Ghiță sunt membrii ai trupei de teatru de la Clubul de Educație Alternativă din Ferentari. Toto este protagonistul documentarului Toto și surorile luiregizat de către Alexander Nanau, regizor de naționalitate germană, născut în România și premiat cu un Emmy.

1. Cum ai realizat că ai o pasiune pentru dans?

Am fost la clubul de educație alternativă din Ferentari și am văzut că se face acolo un curs de dans și am zis să încerc și eu să văd dacă se poate ceva.

Am ajuns acolo, am făcut primul antrenament, era greu de tot, eram pe lângă, nu știam nimic și, după aceea, a început să devină o pasiune și m-am dus în fiecare zi.

2. Cum crezi că ar fi fost viața ta , dacă nu ai fi descoperit pasiunea pentru muzică și pentru dans?

Am stat să mă gândesc la chestia asta, dacă nu descopeream în primul rând clubul, poate că eram cum sunt ceilalți copii de vârsta mea. Poate doar mă duceam la școală, ajungeam acasă, mâncam, mă jucam fotbal și mă duceam la cămin.

3. Cum ți s-a schimbat viața după film?

Nu știu, mă simt foarte norocos, că s-a gândit cineva să facă un film despre viața mea. Mă cunoaște foarte multă lume, m-a ajutat foarte multă lume. Am o mare familie, nu mai stau acolo [în centrul de plasament], mama încă locuiește în cartierul acela.

 4. Două momente care te-au marcat.

Când mama a fost dusă la închisoare și a plecat de lângă mine și de lângă frații mei la vârsta de 9 ani și a stat 7 ani în închisoare. Atunci am fost, cum să spun? Mă duceam la toată lumea acasă, toată lumea mă răsfăța ca să îmi fie mai bine. Cea mai frumoasă a fost când a venit mama la noi acasă atunci. 

 5. Ce reacție ai avut când ai văzut prima oară filmul?

Când am văzut prima oară filmul, atunci ieșise și unchiul meu de la pușcărie. Am stat, am văzut jumătate, am început să plâng chiar atunci când a apărut secvența cu el. Atunci m-a sunat și mi-a zis că a venit acasă. M-am simțit așa de norocos. Am început să plâng și am stat până la sfârșitul filmului.

 6. Ce reacție au avut prietenii tăi când au văzut filmul?

Toți prietenii mei se simțeau ... Poate se simțeau și ei norocoși cu mine că am descoperit chestia asta cu filmul ... Plângeau și ei de fericire. Le-a fost și lor greu să vadă filmul ăsta, îți dai seama că nu era așa ,, hai că vreau să văd un film.’’

7. Cum a început clubul de teatru?

A venit Sorin Sandu și am făcut doi ani și cu Nicoleta. După aceea, domnul Sorin a plecat. După aceea a venit Ionuț Oprea pe care îl consider ca pe un tată și despre care consider că face parte din familia mea. L-am cunoscut când a venit să vadă filmul, pe 15 decembrie și, de atunci, hai să facem teatru!

8. Care crezi că este morala filmului?

Ca oamenii să aprecieze mai mult lucrurile pe care le fac în ziua de azi, să lupte mai mult pentru lucrurile pe care și le doresc.

 9. Unde vă vedeți în viitor?

Dacă v-ați pune în locul meu, ce-ați schimba?

 NICOLETA GHIȚĂ, prietena lui Toto

E ca o mamă și o soră pentru mine, în același timp. O cunosc de când eram mic. Mereu când mergeam la club, exista și un curs de filmat, tot cu regizorul, Alexander Nanău. Ne-a dat o cameră, iar eu cu Nicoleta făceam diverse piese de teatru.

NICOLETA: Contra rasism sau contra violență, niște scurtmetraje așa.

 10. Ce vreți să faceți mai departe?

TOTO: Eu vreau să dau la UNATC.

NICOLETA: Eu vreau să dau la facultatea de teatru.

 11. Cum te-ai apucat de cursuri de chitară?

Domnul profesor Sorin ne-a zis că el prima și prima dată a pus mâna pe o chitară la 30 de ani și atunci mi-am propus să pun mâna pe o chitară mult mai tânără. M-am apucat de cursul de chitară, pentru că îmi doream să învăț să fac asta ca , la un moment dat, să pot să îmi compun propriile melodii.

 Ce sfat ai da oamenilor?

Nu vă plângeți niciodată de ziua pe care o aveți astăzi, că poate o să vină una mai bună și să luptați pentru ceea ce vă doriți, să visați! Eu am visat tot timpul să ajung unde am ajuns.

 - interviu moderat de Mona Andreea Călin și Cristina Tudor

Puteți viziona trailerul filmului aici

 

Login