Alexandru Solomon despre corupție și educație

 

Kapitalism, Rețeta Noastră Secretă este un film documentar care propune o întoarcere fictivă a dictatorului Nicolae Ceaușescu în România anilor 2009/2010 pentru a descoperi că obiceiurile vechi mor greu prin pielea unor personalități influente și corupte ale vremii (Dan Voiculescu, George Copos, Gigi Becali etc.).

 În 2010, procesele lor erau în așteptare, iar filmul te face să te întrebi dacă povestea lor o să se termine vreodată. Astăzi, aproape toți protagoniștii documentarului au fost inculpați penal. Credeți că această poveste s-a terminat?

Cred că față de momentul în care am făcut eu filmul, lucrurile s-au schimbat, totuși, în România. Cu excepția lui Dinu Patriciu care a decedat și a lui George Pădure (care nu a avut aceste probleme), ceilalți protagoniști au avut probleme cu justiția și au fost condamnați și asta arată ce ceva s-a schimbat în justiția românească și în cum funcționează ea de la momentul facerii filmului.

Nu știu dacă s-a terminat povestea acestui tip de a face afaceri. Nu cred, dar e o problemă generațională, pe de o parte, care va trece cu timpul. 

Capitalismul funcționează diferit în România față de țările care nu s-au confruntat cu sistemul comunist? Avem o întoarcere către socialism?

Nu știu dacă problema se mai pune în termeni de socialism și capitalism. Este clar că sistemul capitalist în formele lui extreme, probabil cel mai imediat exemplu, cel american, duce la niște anomalii.

Ai bani, te îngrijești de sănătate, nu ai bani, treaba ta. În schimb, dacă te uiți pe stradă, e clar. Sunt șapte farmacii pe aceeași stradă. În schimb, nu sunt șapte școli pe aceeași stradă, nici două spitale. E o chestiune care e limpede la nivel de peisaj urban al României.

Acum că i-ați cunoscut într-o oarecare măsură, ce părere aveți despre ei? Credeți că ați reușit să îi înțelegeți?

Am fost cumva și recunosc și azi, nu admirativ, ci fascinat și consider că au niște calități sau trăsături pe care eu nu le am și nici media societății românești. Generația de businessman român actuală s-a adaptat de la comunism la capitalism peste noapte, ceea ce mulți oameni din România nu au reușit, generații care s-au pierdut imediat, oameni cu putere de muncă la 40 de ani. Ori toți protagoniștii din film sunt niște supraviețuitori remarcabili, cred că dacă îi lași cu 5 lei în deșert, se descurcă.

De asta spun că nu e admirație, dar mă uitam la ei cumva impresionat. Cred că dacă ești impresionat și te pui în pielea celorlalți, îi înțelegi mai bine. Nu m-am dus acolo să-i judec și nici nu aveam cum.

Cum poate ajuta filmul documentar sistemul educațional să funcționeze mai bine?

Cred că filmul documentar are tot felul de ingrediente care sunt foarte bune pentru educație. E compus din documentație, deci informație, informație procesată altfel decât în presă. Omul care face filmul are mult mai mult contact cu cei din fața camerei, ajunge să îi înțeleagă, are timp să îi înțeleagă, are timp să aprofundeze situația, pe când presa are niște termene limită.

Practic, sunt lecții în care ai felii de viață spuse din perspectiva unui cineast care, dacă are talent și uneltele la el, poate să transforme lecția în ceva care nu e unidirecțional. Nu îți spune ,,hai să gândești așa!’’. După ce s-a terminat, lasă un spațiu în care poți să reflectezi singur, deci, pe undeva, încurajează și spiritul critic și cred că acesta e esențial în educație, nu e instrucție militară. Trebuie să formeze oameni care să gândească cu propriul cap. Iar filmul documentar face asta.

- interviu moderat de Andrei Martalog

Filmul îl puteți viziona intregral aici.

Login