Slider

Filme de festival de la Atelierul de documentare creativă de la Sulina

Între 10 și 20 iunie 2019One World Romania la Școală a organizat la Sulina cel de-al doilea atelier de documentare creativă dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre.

Atestat documentar încă din perioada Imperiului Bizantin, și cu o populație majoritar greacă, Sulina devine un punct important pe harta Europei la mijlocul secolului al XIX-lea Dintr-un sat de pescari și pirați, Sulina se transformă într-un oraș cosmopolit și cochet, o Uniune Europeană în miniatură, o „citatdelă universală” cum o numea Jean Bart. Distrus în mare parte de bombardamentele sovietice în Cel De-al Doilea Război Mondial, depopulat și îmbătrânit, orașul păstrează încă umbrele trecutului, de la ruinele arhitecturale, la moștenirea culturală a celor 27 de naționalități care au locuit cândva aici.

15 elevi de liceu din mai multe orașe din țară au fost îndrumați în procesul de cercetare de specialiști în film, antropologie și educație. Participanții au explorat în cadrul atelierului practic toate etapele realizării unui opere artistice pe baza realităților și poveștilor descoperite în oraș: cercetare, dezvoltare, scenariu, producție, post-producție și distribuție. Aceștia au lucrat în echipe, fiecare îndeplinind diferite roluri, ca o adevarată echipă de producție. Au rezultat filme documentare de scurt metraj filmate pe peliculă de 16 mm, fotografii pe peliculă de 35 de mm și fotografii Polaroid, precum și o scurtă bandă desenată inspirată de istoricul orașului.

 

Mai mult...

Despre vârstnici și îmbătrânire

În ultima perioadă, în contextul pandemiei pe care o traversăm, în mass-media se vorbește mult despre vârstnici. Toate studiile existente și toate indicațiile experților ne arată că ei sunt categoria de populație cea mai expusă la îmbolnăvire, motiv pentru care e important să îi protejăm, protejându-ne totodată pe noi. 

Totuși, credem că tocmai într-un astfel de moment, e binevenit să îi privim pe vârstnici și dintr-un alt unghi, altfel decât ca pe un grup vulnerabil și dependent, așa cum ne apar în această perioadă din buletinele de știri. Motiv pentru care în a doua jumătate a lunii martie i-am invitat pe profesorii ambasadori cu care colaborăm să le propună elevilor lor o oră cu documentare, pornind de la unul dintre cele mai populare filme din videoteca noastră – Aurul Toamnei, un documentar care spune povestea plină de speranță a cinci atleți seniori de diferite naționalități, cu vârste cupinse între 80 și 100 de ani. Pe scurt, un film despre dragostea pentru sport și dragostea de viață în general, care arată că se poate trăi intens și cu bucurie și dincolo de prima sau a doua tinerețe.

Mai mult...

Organizat de:

Organizat de:

Co-finanțat de:

Co-finanțat de:

În parteneriat cu:

În parteneriat cu:

Login