Filme de festival de la Atelierul de documentare creativă de la Sulina
Între 10 și 20 iunie 2019, One World Romania la Școală a organizat la Sulina cel de-al doilea atelier de documentare creativă dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre.
Atestat documentar încă din perioada Imperiului Bizantin, și cu o populație majoritar greacă, Sulina devine un punct important pe harta Europei la mijlocul secolului al XIX-lea Dintr-un sat de pescari și pirați, Sulina se transformă într-un oraș cosmopolit și cochet, o Uniune Europeană în miniatură, o „citatdelă universală” cum o numea Jean Bart. Distrus în mare parte de bombardamentele sovietice în Cel De-al Doilea Război Mondial, depopulat și îmbătrânit, orașul păstrează încă umbrele trecutului, de la ruinele arhitecturale, la moștenirea culturală a celor 27 de naționalități care au locuit cândva aici.
15 elevi de liceu din mai multe orașe din țară au fost îndrumați în procesul de cercetare de specialiști în film, antropologie și educație. Participanții au explorat în cadrul atelierului practic toate etapele realizării unui opere artistice pe baza realităților și poveștilor descoperite în oraș: cercetare, dezvoltare, scenariu, producție, post-producție și distribuție. Aceștia au lucrat în echipe, fiecare îndeplinind diferite roluri, ca o adevarată echipă de producție. Au rezultat filme documentare de scurt metraj filmate pe peliculă de 16 mm, fotografii pe peliculă de 35 de mm și fotografii Polaroid, precum și o scurtă bandă desenată inspirată de istoricul orașului.