Matinee pentru liceeni între 26 și 27 martie la Festivalul One World Romania

 

 

Important: După ce am analizat atent situația cu privire la evoluția epidemiei COVID-19, inclusiv măsurile recente luate de autorități, și am luat în considerare toate aspectele implicate în luarea acestei decizii, ne pare rău să vă anunțăm că suntem nevoiți să amânăm cea de-a 13-a ediție a festivalului One World Romania, care ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 20-29 martie. Drept urmare, matineele pentru liceeni programate în datele de 26 și 27 martie 2020 se amână și ele până la o dată ulterioară. Vă vom comunica, în scurt timp, o nouă perioadă (în intervalul mai-iunie) în care intenționăm să mutăm festivalul și, ulterior, noul program al matineelor pentru liceeni cu informațiile necesare pentru înscriere.

 

One World Romania la Școală invită elevii și profesorii de liceu la Cinemateca Eforie la filme documentare selectate special pentru a răspunde curiozităților tinerei generații cu privire la lumea în care trăim și care provoacă la reflecție și la dialog critic.

Anul acesta cele patru filme documentare propuse în cadrul matineelor pentru liceeni vorbesc despre condiția romilor în diferite momente din istoria recentă a Europei. Intrarea este liberă.

Totodată, fiecare proiecție este însoțită de o discuție cu un invitat special al festivalului - regizorul sau un specialist în subiectul tratat de film. Acesta are rolul de a contextualiza situațiile, de a clarifica informația sau de a introduce noi aspecte. Liceenii sunt încurajați să dialogheze și să își exprime opiniile cu scopul de a le antrena spiritul civic și de a le cultiva înțelegerea și conștientizarea celuilalt, nevoia informării, importanța luptei pentru și în spiritul drepturilor omului.

Toate proiecțiile vor avea loc la Cinemateca Eforie (strada Eforie nr. 2).

Click aici pentru formularul de înscriere. Ne puteți de asemenea contacta pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cât și la numărul de telefon 0721 518 087.

*Înscrierile pentru grupuri organizate (profesori cu clase) sunt deschise până la data de 17 martie 2020. Profesorii participanți vor primi o adeverință de participare din partea One World Romania la Școală. 

** Elevii care vin individual sau împreună cu prietenii sunt așteptați cu carnetul de elev și cu mintea deschisă!

 

Programul proiecțiilor și detalii despre filme:

JOI, 26 martie, ora 11:00

A FI ȚIGAN

Peter Nestler| Suedia | 49' | 1970

Primele cadre sunt portrete de romi făcute în cărbune de Ot­to Pankok, artist declarat „degenerat” de regimul lui Adolf Hitler. Pornind de la acest punct comun din istoria victimelor nazismului, Peter Nestler, una dintre cele mai importante figuri ale documentarului german în a doua jumătate a secolului trecut, caută împreună cu colaboratoarea și soția lui Zsó­ka Nestler istoria antițigănismului în Germania. În acest documentar făcut în timpul exilului cineastului în Suedia, mărturiile supraviețuitorilor și istoricilor, scoase la iveală în mijlocul dezbaterii publice legate de denazificare în Germania, servesc ca un rechizitoriu al trecutului recent, ca punct de pornire pentru explorarea întregii istorii de persecuție, izolare și dezumanizare a romilor, și ca dovadă a continuității dintre tratamentul romilor din trecut cu prezentul european al romilor. Un film sobru, necesar și, din păcate, prevestitor și pentru ceea ce a urmat momentului 1970. (sinopsis de Mona Nicoară)

 

JOI, 26 martie, ora 14.00

EU, FAMILIA MEA DE ROMI SI WOODY ALLEN

Laura Halilovic| Italia | 51' | 2009
 
O tânără regizoare (19 ani) de etnie romă care încearcă să-și accepte originile spune povestea plină de viață și de ironie a propriei sale familii care a renunțat la viața nomadă și încearcă să se adapteze într-un apartament de bloc. Astfel, filmul este de fapt „jurnalul" Laurei Halilovici. Prin amintirile bunicii ei care încă locuiește într-o tabără provizorie, cu riscul de a fi evacuată, prin fotografii de familie și înregistrări video mai vechi filmate de tatăl său, dar și prin momente ale vieții de zi cu zi, regizoarea crează o lume puțin cunoscută și inaccesibilă celor din afara comunității.
 
 
VINERI, 27 martie, ora 10.00
 
TAIKON
 
Lawen Mohtadi, Gellert Tamas | Suedia | 94' | 2015
 
În anii ’60, în Suedia, Martin Luther King, Jr a fost femeie. Mai precis, romnie: Katarina Taikon. Născută într-o țară care interzicea imigrația romilor și steriliza sistematic femeile rome, Taikon a ieșit din conul de umbră al copilăriei ei tragice la 16 ani, în 1948, când a apărut în scurtmetrajul documentar al lui Arne Sucksdorff, Uppbrott. Abia atunci a învățat să scrie și să citească, și a devenit în cele din urmă o înfocată activistă pentru drepturile civile ale romilor, folosind o combinație de unelte legale, mediatice și artistice. Cărțile scrise pornind de la copilăria ei tragică sunt și acum una dintre cele mai populare serii pentru copii în Suedia și au fost adaptate într-un serial de televiziune de succes. Filmul regizat de Gellert Tamas și de Lawen Mohtadi pornește de la biografia Katarinei Taikon publicată de Mohtadi în 2012, „Ziua în care voi fi liberă”, și folosește materiale de arhivă inedite pentru a face lumină într-un capitol întunecat din istoria Europei occidentale și pentru a reconstrui efervescența activistă din Stockholm-ul anilor ’60-’70 — unde, într-adevăr, Taikon l-a cunoscut pe Martin Luther King, Jr. (sinopsis de Mona Nicoară)
 
 
VINERI, 28 martie, ora 14.00
 
TOTO ȘI SURORILE LUI
 
Alexander Nanau | România | 90' | 2014
 
Totonel e un puști de 10 ani din Ferentari. Câta vreme mama lui se află în pușcărie pentru trafic de droguri, Toto locuiește cu surorile lui mai mari, Andreea și Ana, și cu un șir lung de unchi, vecini și consumatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face școală și descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme. Filmat într-un vérité necruţător, cu intervenţii minime, şi montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoţionantă, filmul acordă un acces fără precedent în ghetoul din Ferentari, în penitenciare și în tribunale. Regizorul Alexander Nanau are o relaţie de colaborare privilegiată cu Andreea, sora mijlocie a lui Totonel, care a filmat o parte din scenele pe care se bazează acest film emoţionant despre ce înseamnă să îţi croieşti propriul drum în viaţă, afară din ghetou, şi despre ce înseamnă familia pentru fiecare dintre noi.
 

 

Înscrieri: Atelier de formare pentru profesori diriginti - 19-22 martie 2020

 

Căutăm profesori diriginți interesați să participe la un atelier intensiv de formare în utilizarea filmului documentar ca instrument educațional, parte din proiectul Adolescenții și documentarele organizat de Asociația Bloc Zero în parteneriat cu One World Romania la Școală. Atelierul va avea loc în perioada 19 - 22 martie, în București.

UPDATE: Înscrierile se prelungesc până la data de 6 martie 2020. Cerințele pentru înscriere rămân aceleași de mai jos. 

Mai mult...

Abia aștept să înceapă școala!

Între 26 și 28 august, One World Romania la Școală a desfășurat training-ul anual pentru viitorii coordonatori de cluburi de film din liceele din țară.

Mai mult...

Începe luna.doc#6 cu tema EDUCAȚIE!

 

UPDATE: Din pricina numărului foarte mare de înscrieri, vom închide înscrierile începând de astăzi, 2 octombrie. Vă mulțumim mult pentru interesul arătat proiectului luna.doc și sperăm să colaborăm și cu alte ocazii. Pentru mai multe informații despre alte oportunități de colaborare cu One World Romania la Școală vă rugăm să ne scrieți pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Mai mult...

Începe AdDOC3!

 

 

Începe AdDOC3!

 

Cea de-a treia ediție a festivalului de filme documentare în licee, AdDOC, începe duminică, 12 mai, la 17:30, cu proiecția specială a filmului “Ce mică-i lumea!”, în Sala Mare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț.

Proiecția cu intrare liberă va avea loc în Sala Mare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț și va fi urmată de o discuție cu Ionut Ștefănescu, călător și recunoscut sportiv al județului Neamț.