Proiecții Sahia Vintage: Vederi din RSR

 

Între 5 și 9 noiembrie, elevii mai multor licee din București au putut să observe cum arătau vacanțele din timpul epocii comuniste - cu mare, soare, munți și drumuri care străbăteau o țară aflată în plin proces de urbanizare și dezvoltare.

Seria de proiecții „Sahia Vintage: Vederi din RSR”  discută despre cum se reflectau toate aceste schimbări în viețile oamenilor obișnuiți, la aproape trei decenii după Revoluție - cum se circula într-un oraș cu din ce în ce mai multe mașini ieri, dar și azi, cum s-a dezvoltat practica turismului în România, în ce stare este astăzi și multe altele.

Am trecut în vizită pe la Colegiile Naționale Matei Basarab, Nicolae Tonitza, Sfântul Sava și Ion Creangă, dar și pe la Liceul Teoretic Dante Aligheri și Colegiul Economic Virgil Madgearu cu o serie de scurtmetraje produse între 1960 și 1980. Invitata noastră specială pentru seria de proiecții a fost colega noastră Adina Brădeanu, cercetătarea care coordonează seria de DVD-uri Sahia Vintage, produsă de către Asociația One World Romania.

De-a lungul anilor și semestrelor, One World România la Școală a folosit extensiv de seria cu filme produse sub egida studioului de film documentar Alexandru Sahia pentru a discuta cu liceeni despre viața din timpul Republicii Socialiste România, cât și pentru a pune umărul la recuperarea și revalorizarea patrimoniului cinematografic produs în epoca respectivă. În secțiunea „Filme” a website-ului nostru, puteți găsi mai multe dintre aceste scurtmetraje, care sunt disponibile în videoteca noastră cu materiale educaționale pentru profesori. În cadrul lunii.doc#5, filmele din colecția Sahia Vintage pe care le proiectăm în licee sunt Adolescența, Jurnalul Floricăi S. și Pe malul Ozanei.

Pornit în 2014, proiectul Sahia Vintage oferă, alături de titluri clasice ale documentarului românesc, un număr de producții mai puțin cunoscute ale studioului, capabile să deschidă o perspectivă nouă asupra practicii documentare în România comunistă, precum și asupra realității trăite de cetățeni dincolo de cortina de fier.

Semn: one world romania la scoala, one world romania, sahia vintage, vederi din rsr

Login