Palmares: luna.doc#5

S-a încheiat luna.doc#5, o lună de filme documentare în licee în care am discutat despre drepturile femeilor din România și nu numai.

Circa 2000 de profesori și de liceeni din 21 de școli au participat la cel puțin una dintre cele 30 de proiecții ale lunii.doc, organizate între 5 noiembrie și 20 decembrie. Proiecțiile din cadrul celei de-a 5-a ediții a lunii.doc s-au desfășurat în 19 orașe. Filmele incluse în cea de-a cincea ediție a lunii.doc au fost Menstual Man (Amit Virmani), Scurtmetraje SAHIA VINTAGE (Adolescența, Pe malul Ozanei, Jurnalul Floricăi S.), Fair Play, Decrețeii și Show!.

Două orașe - Cluj-Napoca și Satu Mare - au găzduit primele lor proiecții marca One World Romania la Școală, iar filmul Menstrual Man de Amit Virmani a fost proiectat în premieră națională la CN Aurel Vlaicu din București.  Nu în ultimul rând, proiecțiile One World Romania sunt concepute astfel încât să acomodeze și clasele de elevi cu nevoi speciale - precum în cazul evenimentului organizat la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău.

„Am fost impresionat de ultimul film pentru că am văzut cât de capabile și bune erau femeile care lucrau pe tractor pe timpul comunismului, chiar dacă nu le plăcea atât de mult meseria asta. Nu m-am prea gândit înainte că femeile ar putea face asta. Mi-a plăcut mult că a fost o discuție deschisă și că am aflat mai multe despre cum erau lucrurile pe vremea părinților și bunicilor, cum era la școală, ce meserii învățau.” ne spune unul dintre elevii care au participat la o proiecție de la Liceul Energetic Tg. Jiu. „Această activitate a fost foarte folositoare pentru cultura mea generala. Abia aștept să ajung acasă, ca să-i pot povesti și mamei mele!”, ne-a mărturisit un alt liceean, din Iași, după eveniment.

Concepută drept o lună de filme documentare care se petrece în licee din toată țara, luna.doc#5 a fost o ocazie de a vorbi despre victoriile câștigate în zona drepturilor femeilor în ultimele decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor. Documentarele incluse în ediția din acest an a proiectului sunt exemple de oameni și comunități care au schimbat percepții legate de drepturile și libertățile femeilor de-a lungul timpului. Prin vizionarea și discutarea acestor filme, statutul femeilor apare nu ca un dat, ci ca un proces în plină desfășurare.

Le mulțumim mult tuturor celor care ne-au susținut, profesorilor care s-au implicat în proiect și elevilor care au răspuns invitației noastre la dialog!

Ne vedem la anul, la cea de-a șasea ediție a lunii.doc!

Pentru mai multe detalii despre luna.doc și despre One World Romania la Școala, ne puteți contacta la adresa e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numărul de telefon 0746672385. Informații adiționale pot fi accesate și pe pagina noastră web: scoala.oneworld.ro, în secțiunea Noutăți.

Login