One World Romania la Școală în 2018: o scurtă retrospectivă

Pentru echipa One World Romania la Școală, 2018 a fost un an plin de proiecte, unele noi nouțe, altele în continuarea activităților noastre deja clasice.

Trecem mai jos în revistă doar o parte dintre ideile, evenimentele, proiectele și cifrele care au definit anul scolar 2017-2018, care este pe cale să se-ncheie, și, dincolo de toate acestea, oamenii care stau în spatele acestora - zeci de profesori, mii de elevi, coordonatorii de Cluburilor de film One World Romania, inspectori școlari, gazdele noastre din timpul verii și mai ales spectatorii, mici și mari, care ni s-au alăturat la toate filmele și s-au bucurat de ele.

Ateliere pentru profesori

Misiunea noastră este să transformăm filmul documentar într-un instrument educațional răspândit în toate școlile. Anul acesta, un număr de peste 150 de profesori ni s-au alăturat de-a lungul anului la sesiuni de training pentru integrarea filmului documentar la ore. Am continuat să creăm broșuri adaptate unor filme din Videotecă (https://scoala.oneworld.ro/index.php/ro/filme), filme care se pretează unei palete diverse de materii școlare precum istoria, sociologia, literatura, psihologia, geografia și orele de limbi străine. La începutul acestui an, am realizat și primul training intensiv pentru profesori: douăzeci de cadre didactice din toată țara au devenit ambasadori ai One World România la Școală.

luna.doc#5 - cu și despre drepturile femeilor

Circa 2000 de profesori și de liceeni din 21 de școli au participat la cel puțin una dintre cele 30 de proiecții ale lunii.doc, organizate între 15 noiembrie și 20 decembrie. Proiecțiile din cadrul celei de-a 5-a ediții a lunii.doc s-au desfășurat în 19 orașe. Filmele incluse în cea de-a cincea ediție a lunii.doc au fost Menstual Man (Amit Virmani), Scurtmetraje SAHIA VINTAGE (Adolescența, Pe malul Ozanei, Jurnalul Floricăi S.), Fair Play, Decrețeii și Show!.

Am fost impresionat de film pentru că am văzut cât de capabile și bune erau femeile care lucrau pe tractor pe timpul comunismului, chiar dacă nu le plăcea atât de mult meseria asta. Mi-a plăcut mult că a fost o discuție deschisă și că am aflat mai multe despre cum erau lucrurile pe vremea părinților și bunicilor, cum era la școală, ce meserii învățau,” ne-a spus unul dintre elevi, la finalul unei proiecții.

Cinecluburi

Totodată, am încurajat elevii să continue să fondeze și să gestioneze propriile lor cinecluburi în școli, punându-le la dispoziție videoteca noastră, dar și sfaturi de expertiză pentru managementul acestora. Un număr de 25 cinecluburi au funcționat pe parcursul anului, dintre care 8 au fost înființate în acest an.

Juriul liceenilor la One World Romania #11 și Matineele OWR

Începând din 2013, singurul juriu al festivalului One World Romania este format din cinci liceeni, care vizionează 10 filme documentare și decernează singurul premiu al festivalului. Membrii juriului sunt aleși în fiecare an în baza unui eseu liber pe baza unei întrebări - iar anul acesta, întrebarea a fost Ești ceea ce înveți?. În baza acestui concurs, cei cinci jurați ai celei de-a 11-a ediții a festivalului One World Romania au decernat singurul premiu al festivalului documentarului The Other Side of Everything, de Mila Turajilic. Totodată, festivalul a găzduit Matinee pentru elevi și profesori la Cinemateca Eforie, cu cinci documentare, urmate de dezbateri în prezența regizorilor sau al unui specialist în legătură cu subiectul tratat de film.

AdDOC #2

Cea de-a doua ediție a festivalului AdDOC, festivalul de film documentar organizat în licee, de către liceeni din toată țara, s-a concentrat pe conștientizarea referitoare la o problemă de actualitate, dar tratată ca un subiect tabu: violența în multiplele ei forme. Sub motto-ul #greșesceu?, ediția s-a concentrează pe subiecte precum bullying-ul, violența domestică și violența în societate, cu o selecție de șase filme internaționale care tratează aceste teme.

Documentare la curte #3

Am avut o vară plină cu #documentarelacurte. 2001 de spectatori ni s-au alăturat pe parcursul celor 40 de proiecții pe care le-am organizat de-a lungul verii acesteia, răspândite în 23 de localități din toată țara. 52 de colaboratori locali ne-au ajutat să punem la punct toate detaliile necesare pentru proiecțiile la curte, iar un număr de 12 filme au făcut parte din programul acestei veri. Filmele alese descriu numeroasele schimbări cu care se confruntă lumea din jurul nostru și modul în care ne putem implica individual în comunitățile noastre pentru a influența mersul lucrurilor.

În încheiere…

Promitem că-n anul viitor o să mergem mai departe cu toate proiectele pe care le-am desfășurat până acum, alături de noi surprize și dezvoltări!

Ce putem dezvălui momentan este că proiectele dedicate elevilor și profesorilor vor continua în 2019 și că Videoteca OWR la Școală se va îmbogăți cu multe titluri noi și interesante. Nu în ultimul rând, la finalul iernii vom organiza un vernisaj al lucrărilor realizate de participanții Atelierului de Documentare Creativă de la Anina, organizat în luna august, unde elevii din program au cercetat comunitatea fostului oraș minier prin mijloace creative. Vă invităm să vedeți alături de noi filmele de scurt-metraj pe peliculă, fotografiile pe film analog și Polaroid, picturile, desenele și benzile desenate realizate de către aceștia!

Vă urăm sărbători fericite și un an nou plin de bucurii și de reușite și, nu în ultimul rând, de documentare în școli!

Echipa One World Romania la Școală

Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la adresa e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numărul de telefon 0746672385. Informații adiționale pot fi accesate și pe pagina noastră web: scoala.oneworld.ro, în secțiunea Noutăți.

Login