Matineele One World Romania 12: înscrieri!

Așa cum v-am obișnuit, pe durata One World Romania, Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului, organizăm matinee speciale pentru profesori și elevi, în care proiectăm cele mai noi și relevante documentare despre drepturile omului și încurajăm dialogul critic pe marginea subiectelor din filme.

De la viața poetei Nina Cassian în epoca comunistă la diverse problematici ale vieții contemporane, până la teme legate de mediu, creația artistică și de muncă, selecția din acest an acoperă o varietate bogată de teme de reflexie pentru adolescenți. Intrarea este liberă.

Totodată, fiecare proiecție este însoțită de o discuție cu un invitat special al festivalului - fie un membru al echipei filmului, precum regizorul sau regizoarea, sau un expert specializat în tematica filmului - care este destinată să încurajeze elevii să acumuleze un bagaj de informații noi, să gândească critic despre ceea ce au urmărit și să își exprime deschis punctele de vedere. Toate proiecțiile vor avea loc la Cinemateca Eforie (strada Eforie nr. 2).

Click aici pentru formularul de înscriere. Ne puteți de asemenea contacta pe adresa scoala@oneworld.ro, cât și la numărul de telefon 0746.672.385.

Înscrierile sunt destinate profesorilor cu clase sau grupurilor organizate și sunt deschise până la data de 17 martie. Elevii care vin singuri sau cu prietenii sunt așteptați doar cu carnetul de note. Profesorii participanți vor primi o adeverință de participare din partea One World Romania la Școală. 

Programul proiecțiilor și synopsis-ul filmelor:

Luni, 18 martie, ora 10:00
ÎNAINTE SĂ SE ÎNTOARCĂ TATA

Maria Gulbiani | Georgia, Franța, Germania | 2018 | 75’

Iman și Eva sunt două adolescente care trăiesc în Georgia, în familii ultra conservatoare, iar tații lor sunt luptători jihadiști în Siria. În acest mediu, fetelor le rămân destul de puține refugii emoționale și intelectuale. Un curs de cinematografie le oferă ocazia să vadă filme clasice din istoria cinemaului: un mod prin care pot explora lumea, viața și emoțiile altor oameni din diferite medii și perioade istorice. Le va schimba acest curs viețile?

Luni, 18 martie, ora 14:00
LA NORD DE SOARE

Inge Wegge și Jørn Nyseth Ranum  | Norvegia | 2012 | 46’

Inge Wegge (25) și Jørn Nyseth Ranum (22) petrec nouă luni în golful izolat al unei insule din nordul Norvegiei. Acolo își construiesc o cabana din materialele pe care le găsesc pe plajă și mănâncă alimente expirate, pe care magazinele le-ar arunca. Băieții iau cu ei două lucruri esențiale: plăcile de surf, principala lor motivație pentru aventura arctică.

Marți, 19 martie, ora 14:00
DISTANȚA DINTRE MINE ȘI MINE

Mona Nicoară și Dana Bunescu | România | 2018 | 89’

Urmărim conturul unei fețe și observăm un nas - cui aparține acest nas curios de sublim și sublim de curios? Pentru mulți, este una dintre figurile copilăriei lor, vocea jucăușă din spatele Ninigrei și al lui Aligru. Pentru literatura română, este un monument. Pentru regimul comunist – o „poetă decadentă”. Dar cine a fost Nina Cassian pentru sine? „Distanța dintre mine și mine” explorează viața poetei prin materiale de arhivă și prin interviuri oneste.

Miercuri, 20 martie, ora 14:00
CAMORRA

Francesco Patierno | Italia | 2018 | 70’

Având la bază sute de ore de materiale filmate aparținând arhivei televiziunii italiene Rai, documentarul este un studiu al nașterii, consolidării și transformării Camorrei de-a lungul câtorva decenii. Filmul aduce în prim-plan mecanismele care au permis Camorrei să înăbușe o iminentă revoltă socială a claselor de jos și chestionează relațiile de putere din societatea italiana.

Joi, 21 martie, ora 14:00
SCURTMETRAJE SAHIA VINTAGE

Proiectul Sahia Vintage oferă, alături de titluri clasice ale documentarului românesc, un număr de producții mai puțin cunoscute ale studioului, capabile să deschidă o perspectivă nouă asupra realității trăite de cetățeni dincolo de cortina de fier, cât și un mod de a recupera și revaloriza patrimoniul cinematografic produs în epoca respectivă. În cadrul calupului vor fi proiectate următoarele scurt-metraje: Datoria sau interesul personal (1971), Anii electronicii (1971) și Jurnalul Floricăi S. (1975).

Anii electronicii
Cu o estetică și un ton narativ jucăuș, „Anii electronicii” prezintă dezvoltarea sistemelor de telecomunicații din România și marchează un moment de tehnologizare particular din istoria țării. Referindu-se în egală măsură la evenimentele importante ale epocii, precum Aselenizarea din 1969, filmul ne ajută să înțelegem cum s-au pus bazele sistemelor pe care le folosim astăzi în viața de zi cu zi.

Datoria sau interesul personal?
Problematica corupției în societatea română nu este un concern recent - iar asta putem observa în „Datoria sau interesul personal?”, o docu-ficțiune despre un lanț de evenimente nefaste ce se declanșează grație unor neatenții și favoritisme din interiorul unui CAP. Ghidat de vocea unui narator moralist, filmul ne ajută în egală măsură să observăm cum anume erau condițiile de muncă și responsabilitățile muncitorilor în acele structuri.

Jurnalul Floricăi S.
Folosindu-se de motivul narativ al jurnalului, scris aici din perspectiva unei textiliste din Slobozia, documentarul prezintă transformările micilor orașe în poli industriali, cât și experiența femeilor la locul de muncă în timpul comunismului. Narat de inconfundabila Ecaterina Oproiu, „Jurnalul Floricăi S.” ne arată stadiul în care se afla lupta de emancipare a femeilor în România anilor 70, dar și problemele cu care acestea continuau să se confrunte.

 

Login