Noutăți: One World Romania la Școală, la început de an


În primele trei luni ale anului, ne-am concentrat pe pregătirea și implementarea unora dintre cele mai importante proiecte de-ale noastre: Cluburile de film din licee, atelierul de formare intensivă a profesorilor, dar și activitățile aferente festivalului de film documentar One World Romania (care are loc între 15 și 24 martie), anume Juriul Liceenilor și Matineele One World Romania.

Am spus să vă ținem la curent cu toate noutățile din bucătăria echipei noaste - așa dacă sunteți curioși, că citiți mai jos.

Cluburi de film

Am început anul lansând înscrierile pentru coordonatorii cluburilor de film One World Romania la Școală. Cluburile de film sunt o activitate extracurriculară organizată de elevi pentru elevi. Liceenii au la dispoziție o videotecă de filme documentare, însoțite de informații suplimentare și activități adaptate la fiecare film. De asemenea, echipa programului este în permanentă comunicare cu elevii coordonatori de cluburi, oferind sfaturi legate de organizare, promovare și invitați. Deja am inaugurat primul nou cineclub al anului: la Liceul Mihai Eminescu din Călărași! Momentan lucrăm la fondarea viitoarelor noi cinecluburi, un fapt care ne va ajuta și pentru pregătirea festivalului AdDOC, care va avea loc în luna mai. 

Nu pot decât să mă bucur pentru experiența avută pentru ca m-a ajutat enorm. Am învățat să fiu organizată și să iau decizii pe moment pentru că m-am confruntat de câteva ori cu situații neașteptate, dar asta nu a împiedicat niciodată ca activitatea plănuită la club să se amâne sau să nu se desfășoare. A fost frumos și încă este pentru cei care se hotărăsc să se implice în această minunată familie.” - Alice Grecu, elevă coodonatoare.

Atelier de formare intensivă pentru profesori

Totodată, în data de 12 februarie, am lansat apelul de înscrieri pentru profesori în cadrul trainingul intensiv de formare pentru utilizarea filmului documentar la clasă. Obiectivele cursului sunt familizarea cu filmul documentar și introducerea de metode interdisciplinare în activitatea didactică, precum îmbogățirea cunoștințelor privind drepturile omului. În urma participării la curs, profesorii vor primi materiale educaționale bazate pe filme documentare și acces la videoteca One World Romania la Școală. Cu ajutorul profesorilor, misiunea noastră este să transformăm filmul documentar într-un instrument educațional răspândit în toate școlile. Atelierul va avea loc între 7 și 10 martie.

„Am venit cu intenția de a afla cum se poate folosi filmul documentar în scop educativ, urmărind perspective multiple, gândirea critică a elevilor și ținând cont de autenticitatea informațiilor filmului. Am învățat despre descifrarea metaforelor prezente în film, a poveștilor surprinse prin intermediul artei, despre imagini cu impact din film ce ilustrează dramaticul.” Cornelia-Livia Sârghie, profesoară la Colegiul Național Emil Racovița din Iași

Juriul Liceenilor

Tot în luna ianuarie, după ce am stabilit detaliile aferente proiectului cu organizatorii festivalului One World Romania, am deschis înscrierile pentru Juriul Liceenilor în data de 17, care se fac pe baza unui eseu de 500 de cuvinte, pornind de la tema „Descrie o comunitate utopică”. Am lansat o amplă campanie de promovare a înscrierilor pe social media și în publicațiile orientate către publicul tânăr, implicându-i activ în această campanie și pe cei care au participat ca membri ai Juriului în anii precedenți. Jurizarea făcută de liceeni este deopotrivă serioasă și onestă, servind ca experiență educativă pentru participanți și ca oglindă a intereselor și convingerilor adolescenților pentru public și organizatori. Înscrierile s-au încheiat în data de 17 februarie, așa că de Mărțișor vom anunța cei cinci jurați ai acestei ediții!

Alături de jurați for fi și Andrei Rus, directorul artistic al festivalului One World Romania, Flavia Dima, critic de film, dar și echipa One World Romania la Școală: Petra Dobruska, Ioana Brăilescu. Și, în spiritul tradiției noastre, un jurat al ediției precedente va fi alături de juriul acestui an - iar în acest an, Ada Stan li se va alătura. 

„Este un festival genial, super mișto construit, care vine cu ceva nou. Nici nu am cuvinte să descriu documentarele selectate (nu cred că e vreunul care să-mi fi displăcut în totalitate). Gândiți-vă, puteți fi juratul unui festival de film. E o responsabilitate destul de mare, de care la început poate că nu-ți dai seama. Dar e și o experiență foarte faină!” Petra Torstan, jurată a ediției One World Romania 2018

Matinee de film

Pentru matineele de film din cadrul festivalului One World Romania, care vor avea loc între 18 și 21 martie, am realizat o selecție de patru filme de lung-metraj și un calup de scurt-metraje Sahia Vintage, produse de către studioul de creație cinematografică omonim în timpul anilor 50-70. Pornind te la tema drepturilor omului, am ales filme care tratează subiecte precum ecologia și traiul sustenabil (La Nord de Soare), despre istorie, artă și cultură (Distanța între mine și mine), despre fenomene sociale (Camorra) și despre viața în zone de conflict (Înainte să se întoarcă tata).

Prin identificarea unor probleme ale realității, gândirea critică le poate neutraliza și poate conduce la transformarea mentalităților. Ținta filmului documentar e, astfel, responsabilizarea, înțelegerea esențială a unor carențe din fondul  percepției individului, propagate în timp și fără discernământ. Fie vorba despre adolescenți ori o altă categorie socială vulnerabilă, dinamica relațiilor interumane trebuie menținută într-un echilibru, care poate fi atins doar prin implicare asumată și, în definitiv, acceptarea contrastelor.” Iuliana Radu, elevă

Login