Înscrieri Atelierul de documentare creativă Sulina

 

Între 10 și 20 iunieOne World Romania la Școală organizează cel de-al doilea atelier de documentare creativă dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre.

Atestat documentar încă din perioada Imperiului Bizantin, și cu o populație majoritar greacă, Sulina devine un punct important pe harta Europei la mijlocul secolului al XIX-lea Dintr-un sat de pescari și pirați, Sulina se transformă într-un oraș cosmopolit și cochet, o Uniune Europeană în miniatură, o „citatdelă universală” cum o numea Jean Bart. Distrus în mare parte de bombardamentele sovietice în Cel De-al Doilea Război Mondial, depopulat și îmbătrânit, orașul păstrează încă umbrele trecutului, de la ruinele arhitecturale, la moștenirea culturală a celor 27 de naționalități care au locuit cândva aici.

20 de elevi de liceu din țară* vor fi îndrumați în procesul de cercetare de specialiști în film, antropologie și educație. Participanții vor experimenta în cadrul atelierului practic toate etapele realizării unui opere artistice pe baza realităților și poveștilor descoperite în oraș: cercetare, dezvoltare, scenariu, producție, post-producție și distribuție. Aceștia vor lucra în echipe, fiecare îndeplinind diferite roluri, ca o adevarată echipă de producție, iar până la finalul atelierului vor realiza filme documentare de scurt metraj pe peliculă, fotografii pe peliculă și Polaroid, scenariu și schițe pentru un roman grafic etc.. Toate lucrările artistice vor fi bazate pe istoria orașului Sulina, pe poveștile personale ale cetățenilor și pe elementele specific locale care atrag atenția participanților.

Contextul local permite abordări multidisciplinare care combină antropologia vizuală cu istoria, geografia, demografia, științele naturale și chiar gastronomia. Aparatura și susținerea tehnică va fi asigurată de către Muzeul Cineastului Amator, iar adolescenții vor avea ocazia să lucreze cu aparatură rară, înțelegând mai bine istoria cinematografiei și fotografiei prin intermediul aparatelor de filmat/ fotografiat pe peliculă și a procesului specific de filmare, developare, editare și postproducție.

Lucrările dezvoltate în cadrul Atelierului vor fi apoi reunite într-o expoziție. În urma atelierului organizat anul trecut la Anina, liceenii și-au expus operele în cadrul expoziției ANTI-instagram, vernisate la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Mai multe detalii despre expoziția ANTI-instagram aici:https://www.scena9.ro/article/one-wrold-romania-la-scoala-anti-instagram-anina

One World Romania la Școală este programul educațional de lungă durată, care își propune să introducă filmele documentare și discuția despre drepturile omului în liceele din țară, prin evenimente dedicate elevilor și profesorilor.

 

*Liceenii interesați se pot înscrie până pe 2 iunie, prin (1) completarea următorului formular https://forms.gle/n8mgjPYXSjR9ami87, însoțit de (2) un răspuns creativ la întrebarea: ”Cine ești și ce te motivează să faci ceea ce faci?”, sub formă de eseu liber, fotografie sau video de maxim 2 minute, trimis la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

**Participarea la atelier este gratuită. Organizatorii vor asigura masa și cazarea participanților pe toată durata atelierului, iar participanții se vor asigura de costurile de transport.

***Atelierul se adresează elevilor de liceu din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

Login