Retrospectiva anului școlar 2018-2019

Pentru echipa One World Romania la Școală, anul școlar 2018-2019 a fost un an plin de proiecte, unele devenite deja clasice, altele abia scoase din cutie.

Misiunea noastră de a transforma filmul documentar într-un instrument educațional răspândit în toate școlile se conturează rapid într-o formă din ce în ce mai realistă. Programul desfășurat în școli este cel mai mare program educațional de film din România și singurul axat pe film documentar. Acesta activează elevi și profesori din 28 județe, printre care Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Buzău, București, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea și Vrancea.

Din septembrie până în iunie, în cele 168 de zile de școală, am organizat peste 400 de evenimente dedicate elevilor și profesorilor din peste 60 de localități diferite din întreaga țară. Aproximativ 17 000 de elevi și profesori au participat la cel puțin una dintre proiecțiile de film documentar, urmate de discuții și activități de conștientizare. În ultimul an, mai mult de 63 de studenți și 261 de profesori au participat la cursuri de instruire și au aflat mai multe informații despre filmul documentar și drepturile omului și despre cum pot disemina metodologia de lucru în propriile comunități.

Trecem mai jos în revistă doar o parte dintre evenimentele, proiectele și cifrele care au definit anul scolar 2018-2019.

Ateliere pentru profesori

Anul acesta, peste 500 de profesori și învățători au participat la sesiunile de training în care am prezentat metodologia pe care am pus-o la punct, luând în considerare o paletă diversă de materii școlare, un număr de 17 filme au servit ca suport pentru tot atâtea broșuri educaționale, pe subiecte care ating tematici comune cu materii precum istoria, sociologia, literatura, psihologia, geografia și orele de limbi străine. La începutul anului școlar, am realizat al doilea training intensiv pentru profesori: douăzeci de cadre didactice din toată țara au devenit ambasadori ai One World România la Școală, folosindu-se de experiența și cunoașterea lor pentru a ajuta la dezvoltarea programului.

luna.doc#5 - cu și despre drepturile femeilor

Circa 2000 de profesori și de liceeni din 21 de școli au participat la cel puțin una dintre cele 30 de proiecții ale lunii.doc, organizate între 15 noiembrie și 20 decembrie. Proiecțiile din cadrul celei de-a 5-a ediții a lunii.doc s-au desfășurat în 19 orașe.

Concepută drept o lună de filme documentare care se petrece în licee din toată țara, luna.doc#5 a fost o ocazie de a vorbi despre victoriile câștigate în zona drepturilor femeilor în ultimele decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor. Documentarele incluse în proiect sunt exemple de oameni și comunități care au schimbat percepții legate de drepturile și libertățile femeilor de-a lungul timpului.

Cluburi de film documentar în licee

Totodată, am încurajat elevii să continue să fondeze și să gestioneze propriile lor cluburi de film în școli, punându-le la dispoziție videoteca noastră, dar și sfaturi de expertiză pentru managementul acestora. Un număr de 25 cinecluburi au funcționat pe parcursul anului, dintre care 8 au fost înființate în acest an.

AdDOC #3

O dată cu creșterea rețelei naționale de cluburi de film documentar, a crescut și AdDOC. Anul acesta, o echipă de 50 de liceeni au organizat 65 de proiecții în 35 de locații din 22 de orașe, de un total de 3156 de studenți și profesori - toate acestea în numai 16 zile.

Ediția din acest an a venit ca răspuns la cererea venită din partea profesorilor și elevilor > crearea unui context în care oamenii pot vorbi despre migrație și mobilitate, fenomene care, deși actuale și prezente în viețile adolescenților, rămân nediscutate în școli. Astfel, motto-ul care a definit ediția din anul acesta a fost ”De (ne)voie”.  În colaborare cu elevii, au fost alese șapte filme documentare, iar tema și identitatea festivalului au fost create într-un atelier intensiv de trei zile, la care au participat 20 de elevi.

Evenimente organizate în cadrul Festivalului de film documentar One World Romania #12:

Matineele de film One World Romania

Pe durata One World Romania, Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului, organizăm matinee speciale pentru profesori și elevi, în care proiectăm cele mai noi și relevante documentare despre drepturile omului și încurajăm dialogul critic pe marginea subiectelor din filme. Pornind de la tema drepturilor omului, am ales filme care tratează subiecte precum ecologia și traiul sustenabil, despre istorie, artă și cultură, despre fenomene sociale și despre viața în zone de conflict, urmate de dezbateri în prezența regizorilor sau al unui specialist în legătură cu subiectul tratat de film.

Juriul liceenilor

Începând din 2013, singurul juriu al festivalului One World Romania este format din cinci liceeni, care vizionează 10 filme documentare și decernează singurul premiu al festivalului. Membrii juriului sunt aleși în fiecare an în baza unui eseu liber de 500 de cuvinte, pornind de la tema „Descrie o comunitate utopică”. În baza acestui concurs, cei cinci jurați ai celei de-a 12-a ediții a festivalului One World Romania au decernat singurul premiu al festivalului.

PechaKucha despre istorie

Tema din acest an a serii de întâlniri PechaKucha a fost Istoria recentă și istoria reticentă - despre moduri de a privi istoria din alte perspective decât cele cu care am fost obișnuiți. Am invitat 10 oameni cu inițiativă care privesc trecutul cu alți ochi. Vrem să aflăm povești alternative despre cine și cum a influențat realitatea de azi, dar și să învățăm, împreună, din trecut, într-un fel care să ne ajute să ne luăm prezentul în mâini.

Evenimente speciale:

Anti-Instagram | Expoziție și vernisaj la Muzeul Național de Artă Contemporană București

Fotografii analog, scurt-metraje pe peliculă, benzi desenate și picturi realizate de adolescenți: rezultatele cercetării multidisciplinare a celor douăzeci de participanți ai primei ediții a Atelierului de documentare creativă din Anina, care a îmbinat teoria antropologică și istorică cu practici artistice diverse a putut fi vizionat la Muzeul Național de Artă contemporană în luna aprilie.

Proiecții Sahia Vintage: Vederi din RSR

În seria de proiecții „Sahia Vintage: Vederi din RSR” am discutat despre cum arătau vacanțele din timpul epocii comuniste - cu mare, soare, munți și drumuri care străbăteau o țară aflată în plin proces de urbanizare și dezvoltare -, cum se reflectau toate aceste schimbări în viețile oamenilor obișnuiți, la aproape trei decenii după Revoluție - cum se circula într-un oraș cu din ce în ce mai multe mașini ieri, dar și azi, cum s-a dezvoltat practica turismului în România, în ce stare este astăzi și multe altele.

Caravana anti-risipă în școli

Între 22 și 25 octombrie, împreună cu Mai Mult Verde, organizație non-guvernamentală care desfășoară în mod constant acțiuni de voluntariat pentru mediu, am pornit în caravană prin țară, pentru a vorbi cu elevii de liceu despre risipa alimentară.

Activitățile interactive de după filme au avut rolul de a dezvolta un set de atitudini responsabile față de mediu și gândirea critică față de consumul excesiv. La discuții s-au abordat subiecte legate de reciclare, consumul responsabil și, în general, posibilitățile fiecăruia dintre noi de a reduce risipa hranei și a resurselor naturale.

Atelier de documentare creativă în Sulina

Între 10 și 20 iunie, One World Romania la Școală a organizat cel de-al doilea atelier de documentare creativă dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre. Atelierele reprezintă un spațiu în care adolescenții pot experimenta povestea unui spațiu aparte folosindu-se de diverse practici artistice precum fotografia, desenul, filmatul pe peliculă, realizarea de benzi desenate și alte forme creative de documentare.

În continuare…

Pregătim o vară plină de seri cu documentare la curte, pentru care am selectat filme care descriu numeroasele schimbări cu care se confruntă lumea din jurul nostru și modul în care ne putem implica individual în comunitățile noastre pentru a influența mersul lucrurilor.

Ne propunem ca din toamnă să dezvoltăm în continuare toate proiectele pe care le-am desfășurat până acum, alături de care să lansăm noi planuri și idei.  

Ce putem dezvălui momentan este că la finalul verii vom organiza un vernisaj al lucrărilor realizate de participanții Atelierului de Documentare Creativă de la Sulina, organizat în luna iunie, unde elevii din program au cercetat comunitatea orașului prin mijloace creative. Vă invităm să vedeți alături de noi filmele de scurt-metraj pe peliculă, fotografiile pe film analog și Polaroid, poeziile și benzile desenate realizate de către aceștia!

Vă urăm o vară liniștită și, nu în ultimul rând, plină de filme documentare!

Echipa One World Romania la Școală

 

Login