AdDOC

Pornit la inițiativa coordonatorilor cluburilor de film One World Romania la Școală, AdDOC este singurul festival de film documentar în licee. Adolescenții aleg în fiecare an documentarele și tema festivalului și dezvoltă împreună tot ce ține de un eveniment care are loc simultan în peste 15 orașe din țară: de la manifesto la program, de la promovare la discuțiile cu publicul. Ceea ce îi leagă este dorința de a răspândi un antidot pentru indiferență și prejudecăți: filmul documentar pe subiecte legate de drepturile omului.

AdDOC a apărut din dorința elevilor coordonatori de cluburi de film pentru a dezvolta un proiect comun și pentru a crea astfel o comunitate de tineri implicați - o adevărată experiență de project management, de implicare în viața comunității și de apărare a drepturilor omului.

Ediția #1: Adevăr sau provocare?, 2 mai - 31 mai 2017

„Adevărurile sunt ceea ce cercetează filmele documentare. Provocările sunt ceea ce poți tu să schimbi după. Provocările adevărului și adevărurile provocării se-ntâlnesc la festival.”

Împărțită în trei secțiuni numite după jocurile copilăriei - Baba Oarba, Sticluța cu otravă și 1-2-3 la perete STAI! - ediția pilot a AdDOC s-a desfășurat în 25 de licee din toată țara, printre orașe numărându-se București, Craiova și Piatra-Neamț, până la Lupeni, Caracal sau Piatra Olt și multe altele. Selecția, axată pe documentare românești, a inclus filmele unor regizori precum Alexandru Solomon, Șerban Georgescu sau Alexandru Belc.

Ediția #2: #greșesceu?, 14 mai - 30 mai 2018

„Festivalul de anul acesta încearcă să aducă conștientizare referitoare la o problemă de actualitate, dar tratată ca un subiect tabu, anume violența în multiplele ei forme.”

A doua ediție a AdDOC s-a concentrat pe subiecte precum bullying-ul, violența domestică și violența în societate, cu o selecție de șase filme internaționale care tratau aceste teme. Cele trei secțiuni ale festivalului au încercat să descopere sursele acestor fenomene - familia (Casă sau Acasă?), școala (Educat sau judecat?) și societatea (Singur sau sigur?). Licee din orașe precum București, Craiova, Turnu Măgurele, Constanța, Blaj, Piatra-Neamț, Târgu Mureș și Pitești au luat parte la ediția a doua - #greșesceu?

Login