Documentare la curte

Proiectul „Documentare la curte” s-a născut în vara anului 2016, din dorința de a aduce împreună tinerii pasionați de drepturile omului și pe timpul vacanței. Proiectul adresează deopotrivă nevoia de a desfășura activități educaționale în timpul vacanței de vară, cât și de a organiza evenimente culturale în spații alternative care servesc altui scop în timpul anului, pentru a atrage un nou public pentru filmul documentar dar și pentru a încuraja organizarea evenimentelor culturale la firul ierbii în comunitățile din țară. Totodată, acest demers reprezintă și un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa infrastructurii culturale și a spațiilor destinate organizării unor astfel de evenimente. Fiecare ediție strânge documentare în jurul aceluiași concept curatorial, ele potrivindu-se și formatului de proiecție de vară, în aer liber.

Proiecțiile au loc în curți ale prietenilor, colaboratorilor, ale adolescenților implicați în programul educațional, dar cu mare drag ajungem la oricine își dorește să găzduiască o proiecție de film la el în curte. Cei interesați să găzduiască o proiecție în aer liber, într-o curte primitoare, ne pot scrie pe durata verii la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau pe pagina noastră de Facebook.

Ediția #1 - 2016

Prima ediție a „Documentare la curte” a apărut spontan, din nevoia de a continua întâlnirile noastre cu tinerii elevi pasionați de film documentar și pe perioada verii. Școlile fiind închise, am ajuns la soluția creativă de a scoate filmul din sală și de-al aduce în exterior, organizând proiecții în aer liber în jurul României. Un număr de 15 filme au fost incluse în selecția de documentare călătoare ale ediției-pilot, printre ele numărându-se și filme din selecția festivalului One World Romania, precum Toto și surorile lui, Orice chip poartă un nume, Roboțelul de aur și Jenica și Perla.

Ediția #2 - 2017
Pentru a doua vară cu documentare la curte, One World Romania la Școală a pregătit o serie de proiecții în aer liber, cu un număr de zece filme documentare care prezintă povești ale unor artiști și personalități culturale care au mers împotriva curentului, rezistând prin artă unor sisteme și măsuri opresive. În selecție s-au regăsit titluri precum În căutarea lui Sugarman, Lumea văzută de Ion B., Raving Iran, Cinema, Mon Amour, și România, 4 patrii.

Ediția #3 - 2018
Cea de-a treia vară cu documentare la curte s-a axat pe schimbări - atât cele prin care trece lumea, cât și cele pe care le putem provoca în comunităție noastre. Filmele alese descriu numeroasele schimbări cu care se confruntă lumea din jurul nostru și subiecte ce merită dezăbătute: schimbări ale structurii societății și ideile care au catalizat aceste schimbări, modul de funcționare al clădirilor și orașelor noastre, cât și modul în care ne putem implica individual în comunitățile noastre pentru a influența mersul lucrurilor. Un număr de 12 filme au făcut parte din program, printre care Chipuri, Locuri, Lauda nimicului, Planeta Petrila și Varză, cartofi și alți demoni.

2001 de spectatori ni s-au alăturat pe parcursul celor 40 de proiecții pe care le-am organizat de-a lungul verii acesteia, răspândite în 23 de localități din toată țara, unde 52 de colaboratori locali ne-au ajutat să punem la punct toate detaliile necesare pentru proiecțiile la curte.

Login