Revistă

În cadrul revistei One World Romania la Școală, publicăm articole, interviuri și recenzii de film ale elevilor. Află direct de la adolescenți cum văd ei lumea, propriile lor experiențe creative și, mai ales, filmele documentare!

Filme de festival de la Atelierul de documentare creativă de la Sulina

Între 10 și 20 iunie 2019One World Romania la Școală a organizat la Sulina cel de-al doilea atelier de documentare creativă dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre.

Atestat documentar încă din perioada Imperiului Bizantin, și cu o populație majoritar greacă, Sulina devine un punct important pe harta Europei la mijlocul secolului al XIX-lea Dintr-un sat de pescari și pirați, Sulina se transformă într-un oraș cosmopolit și cochet, o Uniune Europeană în miniatură, o „citatdelă universală” cum o numea Jean Bart. Distrus în mare parte de bombardamentele sovietice în Cel De-al Doilea Război Mondial, depopulat și îmbătrânit, orașul păstrează încă umbrele trecutului, de la ruinele arhitecturale, la moștenirea culturală a celor 27 de naționalități care au locuit cândva aici.

15 elevi de liceu din mai multe orașe din țară au fost îndrumați în procesul de cercetare de specialiști în film, antropologie și educație. Participanții au explorat în cadrul atelierului practic toate etapele realizării unui opere artistice pe baza realităților și poveștilor descoperite în oraș: cercetare, dezvoltare, scenariu, producție, post-producție și distribuție. Aceștia au lucrat în echipe, fiecare îndeplinind diferite roluri, ca o adevarată echipă de producție. Au rezultat filme documentare de scurt metraj filmate pe peliculă de 16 mm, fotografii pe peliculă de 35 de mm și fotografii Polaroid, precum și o scurtă bandă desenată inspirată de istoricul orașului.

 

Mai mult...

Toată lumea!

Luni, 20 ianuarie, a avut loc prima proiecție din noul an organizată în cadrul clubului de film documentar al Colegiului Național Pedagogic Ștefan Odobleja din Drobeta-Turnu Severin, un club foarte activ cu care ne bucurăm să colaborăm de fiecare dată. Mădălina Mărgeanu, coordonatoarea clubului din Drobeta ne-a împărtășit câteva gânduri despre această proiecție ce a deschis în forță noul an.

Mai mult...

Sfârșitul verii

Joi, 3 octombrie, în cadrul clubului de film documentar High-Film-School din Liteni, a avut loc prima proiecție de film a acestui an școlar. Proiecția a adus în sală 70 de elevi iar filmul proiectat a fost documentarul ”Sfârșitul verii”, în regia Alinei Manolache, documentar realizat în cadrul workshop-ului de film documentar Aristoteles Workshop și filmat într-un sat din Suceava, chiar la câțiva kilometri de Liteni. Filmul a pus în discuție una din cele mai importante, și totuși neglijate, teme:  adolescența. Împreună cu elevii prezenți la proiecție, am dezbătut subiecte legate de petrecerile moderne, de inutilitatea unor materii școlare, de sentimente și cunoașterea de sine, de alcool și de măștile pe care unii dintre noi le purtăm pentru o impresie mai bună. 

Mai mult...

Ce mică-i lumea: AdDOC#3

Un aticol de Dalesia Cozorici

Când eram mic, îmi plăcea ca uneori, în timp ce citeam, să închid cartea și să mă imaginez în lumea pe care o descria. Nu căutam să interacționez cu personajele, nu voiam să schimb acțiunea, doar exploram. Analizam cât de bine puteam decorul și, unde cartea nu oferea suficiente detalii, inventam.

Mai mult...

Fără semnal telefonic: zece zile în Anina

Un articol de Irina Novac despre Atelierul de documentare creativă de la Anina, care a avut loc între 22 august și 1 septembrie 2018.

E 8 și ceva. Nu am auzit alarma pusă la telefon, dar o pot auzi pe Andrada din camera alăturată cum cântă ca să ne trezească pe toate cele 6 fete din camera 4.

Mai mult...

Despre vârstnici și îmbătrânire

În ultima perioadă, în contextul pandemiei pe care o traversăm, în mass-media se vorbește mult despre vârstnici. Toate studiile existente și toate indicațiile experților ne arată că ei sunt categoria de populație cea mai expusă la îmbolnăvire, motiv pentru care e important să îi protejăm, protejându-ne totodată pe noi. 

Totuși, credem că tocmai într-un astfel de moment, e binevenit să îi privim pe vârstnici și dintr-un alt unghi, altfel decât ca pe un grup vulnerabil și dependent, așa cum ne apar în această perioadă din buletinele de știri. Motiv pentru care în a doua jumătate a lunii martie i-am invitat pe profesorii ambasadori cu care colaborăm să le propună elevilor lor o oră cu documentare, pornind de la unul dintre cele mai populare filme din videoteca noastră – Aurul Toamnei, un documentar care spune povestea plină de speranță a cinci atleți seniori de diferite naționalități, cu vârste cupinse între 80 și 100 de ani. Pe scurt, un film despre dragostea pentru sport și dragostea de viață în general, care arată că se poate trăi intens și cu bucurie și dincolo de prima sau a doua tinerețe.

Mai mult...

Bunicuțele înverșunate au ajuns la Călărași

Bianca Dedu, eleva coordonatoare a clubului de film documentar din cadrul Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Călărași ne-a povestit cum a fost la prima proiecție din acest an organizată în cadrul clubului săptămâna trecută, o proiecție ce s-a dovedit a fi specială, la fel cum ne dorim să fie toate proiecțiile din noul an.

Mai mult...

Text, Film și Câini la Sulina

Un articol de Ilinca Luca

Fotografii de Ioana Ciolea

“Am venit să ne întindem... filmul” spun cineaștii noștri, echipa pe developare. În fiecare seară, zi sau dimineață când ne adunam în sala de conferințe, cuibul de idei împărțite dar împărtășite al atelierului de documentare creativă de la Sulina, ne aștepta mereu o scenă departe de ordinar.

Mai mult...

Waiting for August: AdDOC#3

Un articol de Dalesia Cozorici


Festivalul AdDoc a tratat în fiecare an, teme fundamentale şi actuale pe care adolescenţii au dorit să le dezbată în licee lor ulterior. Ceea ce am conștientizat din discuţiile celor 30 de adolescenţi , împreună cu Ioana Brăilescu, Oana Ghera, Petra Dobruska, Maria Mandea şi Nicu Lazur, este faptul că atunci când vine vorba de migraţie, toţi am fost, suntem sau urmează să fim afectaţi, în diferite măsuri.

Mai mult...

Recomandări: filmele One World Romania 12

Un articol-recenzie de Dalesia Cozorici.

Filmele care au fost incluse în selecţia de anul acesta a Matineelor One World Romania vin cu o încărcătură istorică şi emoționantă pentru a descrie momentele critice prin care au trecut generaţii întregi.

Mai mult...

Login