Revistă
În cadrul revistei One World Romania la Școală, publicăm articole, interviuri și recenzii de film ale elevilor. Află direct de la adolescenți cum văd ei lumea, propriile lor experiențe creative și, mai ales, filmele documentare!
În cadrul revistei One World Romania la Școală, publicăm articole, interviuri și recenzii de film ale elevilor. Află direct de la adolescenți cum văd ei lumea, propriile lor experiențe creative și, mai ales, filmele documentare!
de Ema Țârdea
Joi, 3 octombrie, în cadrul clubului de film documentar High-Film-School din Liteni, a avut loc prima proiecție de film a acestui an școlar. Proiecția a adus în sală 70 de elevi iar filmul proiectat a fost documentarul ”Sfârșitul verii”, în regia Alinei Manolache, documentar realizat în cadrul workshop-ului de film documentar Aristoteles Workshop și filmat într-un sat din Suceava, chiar la câțiva kilometri de Liteni. Filmul a pus în discuție una din cele mai importante, și totuși neglijate, teme: adolescența. Împreună cu elevii prezenți la proiecție, am dezbătut subiecte legate de petrecerile moderne, de inutilitatea unor materii școlare, de sentimente și cunoașterea de sine, de alcool și de măștile pe care unii dintre noi le purtăm pentru o impresie mai bună.
Un aticol de Dalesia Cozorici
Când eram mic, îmi plăcea ca uneori, în timp ce citeam, să închid cartea și să mă imaginez în lumea pe care o descria. Nu căutam să interacționez cu personajele, nu voiam să schimb acțiunea, doar exploram. Analizam cât de bine puteam decorul și, unde cartea nu oferea suficiente detalii, inventam.
Un articol de Irina Novac despre Atelierul de documentare creativă de la Anina, care a avut loc între 22 august și 1 septembrie 2018.
E 8 și ceva. Nu am auzit alarma pusă la telefon, dar o pot auzi pe Andrada din camera alăturată cum cântă ca să ne trezească pe toate cele 6 fete din camera 4.
Un interviu de Dalesia Cozorici.
O nouă săptămână, o nouă poveste despre cluburile de film înfiinţate de elevi.
Un interviu colectiv realizat de Octavia Bortișcă.
Anul acesta, între 15 și 24 martie, va avea loc în București a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania și, pentru ca una dintre tradițiile festivalului să fie respectată, va exista și anul acesta un juriu al festivalului format din 5 liceeni din țară.
“Am venit să ne întindem... filmul” spun cineaștii noștri, echipa pe developare. În fiecare seară, zi sau dimineață când ne adunam în sala de conferințe, cuibul de idei împărțite dar împărtășite al atelierului de documentare creativă de la Sulina, ne aștepta mereu o scenă departe de ordinar.
Un articol de Dalesia Cozorici
Festivalul AdDoc a tratat în fiecare an, teme fundamentale şi actuale pe care adolescenţii au dorit să le dezbată în licee lor ulterior. Ceea ce am conștientizat din discuţiile celor 30 de adolescenţi , împreună cu Ioana Brăilescu, Oana Ghera, Petra Dobruska, Maria Mandea şi Nicu Lazur, este faptul că atunci când vine vorba de migraţie, toţi am fost, suntem sau urmează să fim afectaţi, în diferite măsuri.
Un articol-recenzie de Dalesia Cozorici.
Filmele care au fost incluse în selecţia de anul acesta a Matineelor One World Romania vin cu o încărcătură istorică şi emoționantă pentru a descrie momentele critice prin care au trecut generaţii întregi.
Primul club de film din afara Bucureștiului a fost la Caracal, un oraș mic, dar cochet și cu multe povești, unde am ajuns prima data într-o zi însorită de februarie.
Un interviu colectiv realizat de Dalesia Cozorici.
În spatele unui club de film coordonat un licean, se ascunde multă muncă şi răbdare, aşa cum ei au constatat chiar și aceștia. De aici a pornit şi curiozitatea noastră privind primii paşi a coordonatorilor în propriile cluburi şi reacţiile primite pe parcurs.