Cu pași perserverenți

AdDOC a fost una dintre experiențele mele preferate, mai ales având certitudinea că se va repeta.

E un sentiment atât de plăcut încât nu cred că există un cuvânt care să îl descrie. În momentul în care crești un festival așa de frumos, nu poți să fii altcumva decât mândru de tine și de oamenii alături de care ai lucrat timp de trei luni. În cazul liceului meu, am avut parte de momente fantastic de frumoase și de unele care mă făceau confuză. Evident că au fost nelipsitele probleme tehnice, dar nu se compară cu sentimentul de la finalul proiecției. În primă fază, am vrut să fie sala plină de elevi, însă, ca în orice, trebuie să ai răbdare pentru un proces gradual. Așa că primul lucru pe care l-am învățat a fost să am răbdare.

Am avut răbdare cu faptul că elevii încă nu descoperiseră gustul filmelor documentare și unii nu știau că există și alt tip de documentar în afara aceluia naturalist de pe Animal Planet. Cred cu tărie că toată lumea are în interiorul lui iubirea față de filmele documentare, dar unora le ia mai mult să o descopere (ceea ce mă aduce la pasul doi, perseverența). Cred că aceste calități sunt necesare în orice domeniu, în mod special în cele care includ elevi.

Momentul meu favorit a fost când am descoperit că nu contează cantitatea, ci calitatea. E mult mai bine să ai zece elevi în sală care sunt interesați si atenți decât să ai o sală plină până la refuz de oameni care vin doar ca să scape de ore. Există evident diverse obstacole în mediul școlar imediat (chit că e necesară trecerea unui timp pentru obișnuire sau că există unele atitudini reticente la faptul că documentarul chiar poate fi un instrument educațional).

Un alt aspect pe care l-am acceptat pe parcurs a fost că în momentul în care elevii aud ,,film’’, se entuziasmează, dar când spui ,,documentar’’, i-ai pierdut puțin, pe moment. Dar nu e nerezolvabil.

Ad DOC e un must. Fimele documentare au un potențial așa de mare pe care nimeni nu are cum să îl vadă, dacă nu îi acordă o șansă întâi. Și cred că acesta e principalul scop pe care îl avem – să facem elevii, profesorii, lumea să dea o șansă documentarului.

 

Login