Menstrual Man - Un absorbant nu este mai puţin necesar

Un articol de DALESIA COZORICI

Dacă pe noi ne deranjează faptul că nu suntem la curent cu ultima tendinţă în modă sau că nu am prins bilet la filmul pe care îl aşteptam, în India, femeile se luptă zilnic cu frica de a greşi prin simplul fapt că există , poartă o luptă cu menstruaţia şi igiena, ceea ce pentru feme din alte țări poate părea de neimaginat în viaţa de zi cu zi.

Documentarul surprinde problematica cu care se confrunta miloane de femei, nu doar din Sudul Indiei, dar de fapt pe tot globul. Regizorul Amit Virmani, face mai mult decât să arate o problemă izolată, acesta dezvăluie aspectele ce nu ţin prima pagină din ziar, decât atunci când o femeie moare. Arunachalam Muruganantham, antreprenorul ce şi-a dedicat o mare parte din viată cercetării a ajuns la o concluzie simplă: că femeile nu mai pot folosi cârpe, nisip și cenușă pentru a înlocui un absorbant. Și pentru că rolul oamenilor este să îşi pună constant întrebări şi să caute constant soluţii, asta a făcut și el.

Trecând peste tabuurile religioase, în acest documentar, antreprenorul încearcă să spună că "trebuie să fii puţin nebun ca să auzi ceva", că din punct de vedere a condiţiei femeii şi a mediului sanitar, India suferă în plan intern, astfel încât studiile arată că 93% dintre femeile care trăiesc în mediul rural nu folosesc produse de igienă din cauza lipsei de educaţie în acest sens sau a fricii.

"În această țară avem mai multe femei decât bărbați și este important să le protejăm sănătatea, asigurându-le că pot avea acces la obiectele sanitare." E greu să crezi că încă într-o ţară ce ocupă locul 2 ca populaţie pe glob, religia şi legea încă se coalizează împotriva femeilor. Parcă printre toate părerile în antiteză și perspectivele diferite asupra adevărului, tot nu se găseşte o soluţie care chiar să însemne o schimbare în viaţa acestor femei. Poate că, la câţiva metri de tine, se află o femeie care duce această problemă lunar, indiferent dacă e vorba de o femeie fără adăpost sau de o femeie ce provine dintr-o familie mai modestă. Menstruaţia nu a apărut doar în India sau Kenya, Asia sau Europa ci e o problemă ce rămâne ridicată pentru toate femeile.

Şi aşa ajungel la galitatea între sexe, care a devenit din ce în ce mai greu de asimilat. Mă întreb de ce o femeie este taxată mai mult atunci când cumpără produse doar pentru că se află la raionul "Produse pentru femei", de ce la ceva firesc se adaugă o etichetă şi un preţ, de ce nu e iginena un drept garantat? Şi în România ne lovim peste o perdea ce acoperă toate problemele, se acoperă mult mai multe, însă un absorbant devine şi aici un alt 5 lei de care te lipseşti, e doar o altă problemă ce-ţi intervine în coşul cu probleme. Aşa a apărut şi campania Pe stop (https://www.facebook.com/pestop.org/?ref=br_rs) , care vine în ajutorul femeilor din Bucureşti, prin muncă voluntară de colectare și distribuție de produse igienice, pentru a susţine, lună de lună, nevoile femeilor vulnerabile. Femeia este tratată în societate sub ideea de "îmi aparţii oricum", expresie care ajunge să sune cât mai firesc, iar ele să se ascundă în spatele unei actualităţii dureroase, private de exprimarea liberă în public. Poate de asta avem nevoie de Pe stop sau alte companii din domeniu. Poate chiar e sufficient sa spui "totul a inceput de la soţia mea", de la o idee sau de la un documentar.

Documentarul arată cât de subțire e linia dintre individ și gândirea socială, dintre temerile interioare și prejudecățile la care ceilalți membri ai comunității aderă. Lumea are nevoie de oameni cărora le pasă de cei din jur, care nu aleg banii, ci sugestiile şi cele mai dure critici, iar documentarul va arăta o altă latură a devoţiunii umane, căci până la urmă, emanciparea unei femei nu e altceva decât emanciparea întregii țări.

*Menstrual Man este unul din filmele documentare incluse în luna.doc#5. Mai multe detalii și înscrieri aici: https://goo.gl/L5pwEC

Login