Despre CineHub Tonitza, cu Theodor și Silvia Niculae

Un interviu de Dalesia Cozorici. 


O nouă săptămână, o nouă poveste despre cluburile de film înfiinţate de elevi.

Săptămâna aceasta, am discutat cu Theodor şi Silvia despre CineHub Tonitza, care a luat naştere în noiembrie şi care deja are în palmares de proiecții câteva documentare, precum „O capră pentru un vot”, „Planeta Petrila”, „La nord de soare” și „Out of Fashion”.

Afișele din text sunt realizate de către elevi ai Liceului Tonitza.

Cum aţi ajuns la dorinţa de a înfiinţa CineHub Tonitza? Cât de greu a fost să puneți clubul de film pe picioare?

Theodor Niculae (Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, clasa a XII-a): Au fost multe hârtii însă surprinzător, lucrurile au mers relativ repede și am avut şi ajutorul Ioanei de la OWR.

Silvia Niculae (Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, clasa a XII-a): Eu, una, nu am participat la procesul de înființare. Theodor si Alexandra au lucrat cot la cot ca să completeze toate documentele, cred că a durat o lună sau ceva. Mai degrabă, eu am fost pusă direct în situația de a fi președinte. Şi despre asta pot vorbi o veșnicie, pentru ca a fost o întâmplare destul de amuzantă. Eram voluntară la festivalul Pelicula şi trebuia să ajung urgent la Institutul Cervantes, împreună cu Theodor. În mașină, în timp ce m-ă gândeam la tot felul de filme, Theodor m-a împins timid cu cotul şi mi-a spus că trebuie să-mi spună un secret de importanţă majoră. Mi-a povestit cum, de când fusese la Anina, plănuia să înființeze un club de film al liceului, ajutat de echipa OWR. Mi-a zis cu lux de amânunte cum şi-a format o echipă de liceeni super-cool, care îl ajută în tot procesul şi era dornică să facă o schimbare în sistemul școlar românesc.

Am observat că aveţi multe proiecţii în cadrul clubului, dar privind partea de documentar, cum selectaţi filmele? Care sunt criteriile când o faceţi?

Theodor: Căutam temele legate de artă, cele potrivite filierei noastre, la fel ca şi cu filmele de ficțiune.

Silvia: Fiind o echipa de 11 persoane, fiecare dintre noi propune un film. Am inventat împreună niște metode foarte interactive de alegere a viitoarei proiecții, astfel încât viitorul lungmetraj să se muleze cat mai bine pe interesele unui adolescent pasionat de artă sau măcar să aibă un mindblown sau să râdă la o secvență din film. Oricum, să le trezească o emoție, ca apoi să se întoarcă la Cinehub cu plăcere. Pentru mine, dacă publicul râde măcar un minut la un film proiectat, înseamnă că mi-am atins scopul şi am îmbunătăţit ziua cuiva.

Cum procedaţi pentru a avea public constant, cât şi să informaţi elevii să participe?

Theodor: Publicul s-a implicat în număr mare încă de la începutul clubului. Avem constant cel puțin 30 de copii la proiecții. Maximul a fost, cred, de 70. Suntem foarte activi pe platformele de socializare, ceea ne oferă vizibilitate şi în liceul nostru cât şi în alte licee.

Silvia: Echipa de PR e mai buna decât v-ați putea imagina. Par liceeni, însă sunt cei-mai-cei-profesionişti. Miruna şi cu Alexandra postează pe Instagram, Alina se ocupă de evenimentele pe Facebook iar Matei, Ioana, Arina şi Valentina fac grafica afișelor. Postăm zilnic pe rețelele de socializare, ca să se cunoască activitatea noastră şi să fim „implicați” în fenomenele generației Z, de la proiecții de film imortalizate într-un story până la lipirea unui sticker Cinehub pe Brooklyn Bridge. În plus, Andrada se ocupă de relațiile cu partenerii noștri, ca să obținem vizibilitate şi din partea lor, în timp ce Ioana lucrează la rapoarte scrise ca să menținem o relație bună cu școala şi să avem susținerea ei. Tipărim afișe săptămânal, din banii „de la mama”, şi le lipim în mai multe licee. Cumva, munca asta se vede în entuziasmul invitaților şi în „familia Cinehub”, adică acele persoane care vin în fiecare săptămână, fie crivăț sau dezinsecție în școală, la filmul de miercuri.

Prima proiecție a CineHub Tonitza - „O capră pentru un vot”, de Jeroen van Velzen.

Cum credeți că îi ajută filmele propuse de voi pe elevii care ajung la proiecţiile voastre?

Theodor: Multe dintre filme ridică polemici ce se intersectează oarecum cu sferele de interes ale celor care vin la proiecții. Consider că educația vizuală, cel puțin pentru noi este extrem de importantă. Colegii mei nu iartă nimic! L-a Q&A-ul cu Dorotheea Petre, care a durat aproximativ doua ore, publicul a întrebat-o cred, tot ce se putea întreba despre film. De la săruturile cu celelalte personaje la intenția filosofică a personajului sau dezvoltarea personală prin actorie. După 2 ore nu a plecat aproape nimeni, deși erau de 10 ore la liceu şi păreau atât de acaparați de lumea filmului, încât nu mai voiau să mai iasă din ea.

Silvia: Theodor chiar a exprimat crezul nostru: facem publicul să reflecteze asupra filmelor vizionate şi să rămână cu informații în plus. De exemplu, după terminarea proiecției ,,A Goat for a Vote”, niște fete de a 11-a au venit la mine şi mi-au spus că filmul ăsta le-a schimbat complet viziunea despre Kenya şi că discuția deschisă cu Flavia le-a ajutat să priceapă mai bine lumea în care trăiesc (orice ar însemna asta).

Clubul de film este dedicat strict elevilor din liceu sau e deschis pentru oricine doreşte să vizioneze documentare?

Theodor: Toata lumea poate sa vină.

Silvia: Toata lumea e invitată, de la cele mai fragede vârste până la adânci bătrâneţi!

Ce aşteptări aveţi de la fiecare proiecţie?

Theodor: Cel puțin eu, am așteptarea ca filmul sa ruleze bine, fără întreruperi sau probleme.
Silvia: Sper ca publicul să rămână măcar cu o idee nouă după terminarea filmului şi să plece cu sentimentul că au ales bine cum să-şi petreacă după-amiaza de miercuri. Şi, ideal, să se întoarcă şi săptămâna următoare! Totodată, sper ca echipa organizatoare să se simtă împlinită şi ca toată munca pe care am depus-o împreună, toate orele pe care le-am dedicat evenimentului, să merite. Eu am emoția asta după fiecare film, o împlinire personală completată de un fel de fluturi în stomac.

Ce doriţi să îmbunătăţiţi pe viitor la clubul vostru?

Theodor: Avem așteptări mari. Sperăm să reușim să aducem filme în licee, workshop-uri de film cu copiii ba chiar proiecte independente de film-making.

Silvia: În legătură cu viitorul apropiat, avem atâtea planuri! Recent am avut o întâlnire cu toți membrii şi am discutat despre noi parteneriate, evenimente şi filme de neratat. Sunt extrem de entuziasmată de perioada care o sa vină, aşa că vă recomand să ne urmăriți activitățile îndeaproape!

Login