Sfârșitul verii

Joi, 3 octombrie, în cadrul clubului de film documentar High-Film-School din Liteni, a avut loc prima proiecție de film a acestui an școlar. Proiecția a adus în sală 70 de elevi iar filmul proiectat a fost documentarul ”Sfârșitul verii”, în regia Alinei Manolache, documentar realizat în cadrul workshop-ului de film documentar Aristoteles Workshop și filmat într-un sat din Suceava, chiar la câțiva kilometri de Liteni. Filmul a pus în discuție una din cele mai importante, și totuși neglijate, teme:  adolescența. Împreună cu elevii prezenți la proiecție, am dezbătut subiecte legate de petrecerile moderne, de inutilitatea unor materii școlare, de sentimente și cunoașterea de sine, de alcool și de măștile pe care unii dintre noi le purtăm pentru o impresie mai bună. 

Obișnuiți cu modelele din afară și preocupați de problemele existente printre străini, mulți tineri din România au uitat că și adolescenții din țara noastră întâmpină, la rândul lor, dificultăți. ”Sfârșitul verii” a evidențiat viețile unor băieți tineri: preocupările lor din timpul vacanței și părerile lor în ceea ce privește existența umană.

Publicul s-a arătat de acord cu unele dintre ideile prezentate de film :faptul că este bine să nu-ți faci planuri, căci ceea ce este predestinat să se întâmple, se întâmplă, și că este nevoie să avem grijă unii de alții. Pe lângă acestea, am vorbit și despre cum, după părerile multor elevi, școala ar trebui să ne învețe mai multe despre noi, despre lucrurile cu adevărat însemnate, decât materii nefolositoare. Nu se mai acordă importanță sentimentelor și adevăratelor personalități ale oamenilor, așadar majoritatea dintre noi devenim anxioși, depresivi, ignoranți și izolați. Doar că toți refuză să vorbească despre asta. Plănuim ca în următoarele proiecții să aducem în discuție mai multe despre aceste probleme și să îndemnăm adolescenții să le acorde mai multă însemnătate.

 

                                                                                                                                             a relatat Ema Țârdea

Login