Bunicuțele înverșunate au ajuns la Călărași

Bianca Dedu, eleva coordonatoare a clubului de film documentar din cadrul Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Călărași ne-a povestit cum a fost la prima proiecție din acest an organizată în cadrul clubului săptămâna trecută, o proiecție ce s-a dovedit a fi specială, la fel cum ne dorim să fie toate proiecțiile din noul an.

 

Documentare à la LTME este un club de film documentar aflat la începutul unui drum lung, plin de surprize neașteptate! Cu fiecare nouă proiecție, completăm încă o pagină în cartea noastră de povești, iar luni, 27 ianuarie, s-a scris cea mai recentă filă a volumului. De data aceasta, provocarea a fost intitulată ,,Two raging grannies / Două bunicuțe înverșunate” (Danemarca, 2013) - un documentar care ne-a demonstrat că vârsta nu reprezintă o barieră atunci când îți dorești cu adevărat să îți atingi scopul!

Spre deosebire de celelalte pagini ale cărții, fila aceasta a fost marcată cu distincția ,,pagina de aur" deoarece, în premieră, toți elevii au fost de-a dreptul vrăjiți în timpul documentarului . Această atitudine am putut să o remarc încă de dinainte de proiecție, atunci când fiecare participant a trebuit să își imagineze că are glorioasa vârstă de 80 de ani și că este nevoit să le dea sfaturi nepoților săi curioși. Unele sfaturi au fost de-a dreptul haioase, precum ,,Spală-te mai des pe dinți!", iar altele foarte înțelepte, spre exemplu ,, Bucură-te de viață, pentru că este foarte scurtă!".

Atmosfera din timpul documentarului a fost, de asemenea, uimitoare! Toți elevii erau de-a dreptul absorbiți de povestea celor două prietene, Shirley și Hinda, de parcă ei înșiși s-ar fi aflat în locul acestora! După vizionare am revenit ,,cu picioarele pe pământ", astfel că activitatea desfășurată a fost puțin mai realistă, dar la fel de provocatoare precum cea anterioară! Elevii au trecut de la ipostaza de bunici înțelepți la cea de nepoți amabili. Astfel ei au încercat să explice pe înțelesul celor mai în vârstă termeni de specialitate precum: ,,P. I. B.", ,,inflație'', ,,hacker", dar și cuvinte auzite frecvent, cum ar fi: ,,Facebook" sau ,,Google", cel din urmă fiind definit ca ,,știe tot ce vrei și ce nu vrei". Mai pe scurt, proiecția a fost una cu adevărat uimitoare! Cred cu tărie că principalul lucru care a făcut-o atât de specială a fost sclipirea din ochii elevilor la ieșirea din sală, cea mai puternică lucire de până acum!”

                                                                                                                            a relatat Bianca Dedu

 

Login