Toată lumea!

Luni, 20 ianuarie, a avut loc prima proiecție din noul an organizată în cadrul clubului de film documentar al Colegiului Național Pedagogic Ștefan Odobleja din Drobeta-Turnu Severin, un club foarte activ cu care ne bucurăm să colaborăm de fiecare dată. Mădălina Mărgeanu, coordonatoarea clubului din Drobeta ne-a împărtășit câteva gânduri despre această proiecție ce a deschis în forță noul an.

 

    ”Mă aflam în Colegiul Național Pedagogic ''Ștefan Odobleja'' din Drobeta Turnu-Severin, într-o după-amiază, când am decis să încep noul an al proiecțiilor documentare din liceul meu. Am avut destul de multe emoții referitoare la parcursul proiecției deoarece au fost colegi noi de liceu pe care îi aveam drept spectatori + o doamnă profesoară considerată destul de ''dificilă'' de către aceștia. Din fericire, am avut un prieten și, totodată, recrutat al clubului de film pe care îl ''cârmuiesc'', din clasa respectivă, care m-a ajutat să pregătesc totul până la începerea evenimentului care avea să se întâmple în acea zi de Luni. Îl cheamă Alin, probabil veți mai auzi de el.

   Filmul pe care am ales să-l proiectez a fost ''Sing!/ Toată lumea'' (regia Kristof Deak, realizat în 2016), un film care are drept temă principală bullying-ul de la școală, dar într-un raport mai puțin comun: profesor-elev. De-a lungul acestuia, realizăm că doar prin intermediul relațiilor de solidaritate pe care le formăm alături de semenii noștri reușim să aducem schimbarea, oricât ar fi de greu.

   Ora 13, filmul a început. În jumătatea de oră în care s-a desfășurat acesta, spre mirarea mea, spectatorii nu și-au gasit alte ocupații, chiar au vizionat filmul. Să fi fost datorită impactului pe care l-a avut filmul în urma transpunerii simpatetice cu personajele? Eram pe cale de-a afla, însă pentru a face acest lucru, am pregatit o activitate. Pe 31 de bilețele (reprezentând numărul persoanelor care au participat la eveniment, excluzându-mă) pe care le aveam deja pregătite, am scris mai multe întrebări referitoare la bullying, apoi am oferit fiecărei persoane câte unul. Pentru a fi mult mai interesant, am inclus și niște cărți cu imagini abstracte dintr-un joc de societate numit ''Dixit''. Astfel, 3 dintre cele 31 de bilețele aveau scrise numele acestui joc, iar acele persoane care au extras bilețelele respective aveau de ales aleatoriu 5 cărți de joc. Provocarea era de a crea o poveste, tema fiind bullying-ul din întreaga societate, bazându-se pe imaginile ilustrate pe cărțile de joc.

   Pe parcursul primei părți a activității, cea cu întrebările, am avut dezbateri foarte interesante, în care a fost accentuată diversitatea fiecărui elev sau eleve prin modul propriu de gândire. Prin prezența doamnei profesoare, care a avut un rol foarte important în cadrul acestui eveniment, am realizat și diversitatea mentalității dintre generații. Mai mult decât atât, au existat persoane care au dorit să-și mărturisească experiențele personale, discutându-le și aflând impactul pe care acestea le-au avut asupra lor, dar și felul în care au reușit să treacă peste acele situații (în urma mărturisirilor, formându-se o atmosferă mai familială). Această parte, din fericire, s-a terminat cu bine datorită implicării și dorinței de a comunica a fiecărei persoane prezente.

   În partea a doua a activității, cea cu ''Dixit'', au fost povestitoare si povestitor doamna profesoară, o fată super faină și Alin. Trebuie sa recunosc că m-au captivat poveștile pe care au reușit să le inventeze folosindu-se de inspirația pe care au avut-o în acel moment. Ulterior, am făcut și eu o demonstrație și au spus că le-a placut mult.

   În cele din urmă, evenimentul s-a încheiat la ora 15. Am aflat la final că filmul a fost o ''piesă'' importantă în acest ''puzzle'' prin emoția pe care a declanșat-o fiecărei persoane. Mai mult decât atât, elevii participanți au spus că le-a plăcut felul în care a fost organizat evenimentul și că mai vor în viitorul apropiat. M-am bucurat și...o să mai fac!”

                                                                                                                                a relatat Mădălina Mărgeanu

Login