Filme de festival de la Atelierul de documentare creativă de la Sulina

Între 10 și 20 iunie 2019One World Romania la Școală a organizat la Sulina cel de-al doilea atelier de documentare creativă dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre.

Atestat documentar încă din perioada Imperiului Bizantin, și cu o populație majoritar greacă, Sulina devine un punct important pe harta Europei la mijlocul secolului al XIX-lea Dintr-un sat de pescari și pirați, Sulina se transformă într-un oraș cosmopolit și cochet, o Uniune Europeană în miniatură, o „citatdelă universală” cum o numea Jean Bart. Distrus în mare parte de bombardamentele sovietice în Cel De-al Doilea Război Mondial, depopulat și îmbătrânit, orașul păstrează încă umbrele trecutului, de la ruinele arhitecturale, la moștenirea culturală a celor 27 de naționalități care au locuit cândva aici.

15 elevi de liceu din mai multe orașe din țară au fost îndrumați în procesul de cercetare de specialiști în film, antropologie și educație. Participanții au explorat în cadrul atelierului practic toate etapele realizării unui opere artistice pe baza realităților și poveștilor descoperite în oraș: cercetare, dezvoltare, scenariu, producție, post-producție și distribuție. Aceștia au lucrat în echipe, fiecare îndeplinind diferite roluri, ca o adevarată echipă de producție. Au rezultat filme documentare de scurt metraj filmate pe peliculă de 16 mm, fotografii pe peliculă de 35 de mm și fotografii Polaroid, precum și o scurtă bandă desenată inspirată de istoricul orașului.

 

 

 

Despre călătoria filmelor documentare realizate în cadrul atelierului, relatează Adelina Apetrei, participantă la Atelierul de Documentare Creativă de la Sulina și co-autoare a unuia dintre filmele produse, care și-a asumat și rolul de distribuitor în circuitul festivalier al acestora:

“În iunie 2019, după terminarea atelierului de documentare creativă de la Sulina, mă gândeam cum ar fi dacă filmele făcute de noi ar rula în tot felul de festivaluri pe care le priveam de departe până atunci, ca spectator. După câteva luni mă aflam în fața laptopului dând mail-uri festivalurilor de film cu propunerea de a include scurtmetrajele nostre în programul lor de proiecții.

Experiența de distribuitor festivalier al filmelor mi-a dat șansa să învăț mai multe despre parcursul unui film, de la conceptul și până la includerea într-un festival (sau chiar premierea acestuia). Am avut posibilitatea de a le experimenta pe amândouă, la început ca „regizoare” alături de ceilalți 11 adolescenți regizori ai celor trei scurtmetraje, iar apoi ca distribuitoare a acestora în festivaluri. Mi-au plăcut mult ambele experiențe și sigur le voi mai repeta, dar până atunci călătoria continuă. 

În timpul care s-a scurs din vara lui 2019 și până acum, scurtmetrajele rezultate în cadrul celei de-a doua ediții a atelierului de documentare creativă și-au început periplul prin festivalurile de film din țară, dar și internaționale. 

 

Întâmplarea a făcut ca perioada în care ne aflăm să nu fie una prielnică pentru susținerea festivalurilor de film în condiții obișnuite, așa că multe astfel de evenimente și-au mutat activitatea în online sau și-au asumat responsabilitatea de a organiza ediții restrânse de festival care să permită asigurarea condițiilor necesare de siguranță. Așa s-a întâmplat și în cazul festivalurilor care au inclus în selecția lor scurtmetrajele realizate de participanții la Atelierul de documentare creativă de la Sulina.

Documentarele alb-negru: „Dimineața”, r. Ioana Patrașcu, Ștefania Burtel, Dragoș Sferdianu, Teodora Danciu, „Amiază, r. Apetrei Adelina, Andreea Clopot, Luisa Ghigeanu, Anca Copoiu și „Seara”, r. Maria Argianu, Alexandru Nivnea, Florin Matei, Ruxandra Vulpe au fost proiectate pentru început la festivaluri internaționale precum First-Time Filmmaker Film Festival ce se desfășoară exclusiv online și este destinat, așa cum spune și titlul, celor care tocmai ce și-au început activitatea ca regizori. 

Scurtmetrajul „Seara” a mai fost selectat și în cadrul festivalurilor: MicroActs Film Festival și la CIUDAD DE MEXICO Film Festival, în categoria short documentary.

O veste bună am primit-o recent de la Festivalul Super, dedicat filmelor făcute de autori adolescenți, care ne-au selectat toate cele trei scurtmetraje într-o categorie necompetițională care reunește filme realizate în cadrul unor ateliere de creație organizate pe teritoriul României.

 Surpriza cea mai mare vine din partea festivalului bucovinean Câmpulung Film Fest care se va desfășura fizic între 26 și 30 august. Scurtmetrajele noastre vor fi proiectate vineri, 28 august, în centrul orașului Câmpulung Moldovenesc, în deschiderea serii în care se proiectează două filme românești aclamate la nivel internațional - Acasă, r. Radu Ciorniciuc și La Gomera, r. Corneliu Porumboiu.

Începutul sună bine pentru cele trei scurtmetraje, iar viitorul sună și mai bine, căci încă mai așteptam mail-uri care să ne anunțe vestea unui nou festival.”

 

Login